Mineralni puder i dalje je novitet u svijetu dekorativne kozmetike, a pojavio se u korak s proizvodima prirodne kozmetike. Minerali su se koristili još od davnina u svrhu uljepšavanja i bojenja lica.

Mineralni puder nije limitiran samo na prirodnu kozmetiku već se minerali mogu koristiti i u komercijalnim kozmetičkim proizvodima u svrhu matiranja, zaštite ili kao dodatak boje pojedinim proizvodima.

Sačinjavaju ga veoma male čestice koje mogu promijeniti boju lica, a puder može biti u kamenu, prahu (“loose powder”) ili pak u tekućem stanju.

Uz mineralni puder postoje mnoge prirodne BB, tonirane i CC kreme koje koriste prirodne pigmente i minerale kako bi se prilagodile boji vašeg tena. Osim toga, minerali daju boje sjenilima za oči ili ruževima pa možemo reći da je mineralna kozmetika već dulje vrijeme u intenzivnom porastu.

Svi proizvodi mineralne kozmetike sadrže velik broj minerala koji se kombiniraju kako bi se ostvarila određena nijansa proizvoda. U kozmetici se stoga nalaze veoma usitnjeni oksidi željeza i cinka,titanijev dioksid, a ponekad i talk.

Mineralna kozmetika je popularna jer ne izaziva negativne reakcije poput iritacija ili alergija na koži jer mineralima nisu potrebni konzervansi, nemaju neugodan miris pa im ne treba dodavati druge mirise.

Lj&Z