Dijaspora Republike Srpske mogla bi od iduće godine da bude zastupljena u institucijama Srpske, saznaje srpskainfo.com.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da su prema Vladi Srpske već upućeni određeni prijedlozi o tome kako bi predstavnici dijaspore mogli da budu zastupljeni u institucijama Srpske.

– Mislim da ćemo vrlo brzo donijeti odluku da predstavnici dijaspore učestvuju u radu institucija, kao i odluku o potrebi izmjene propisa u tom pravcu. Jedna od mogućnosti je da budu zastupljeni u zakonodavnim tijelima Narodne skupštine, odborima i da imaju stalne, akreditovane predstavnike. Pošto sindikat može da iznosi svoje mišljenje u NS RS, kao i Boračka organizacija ili poslodavci, čiji predstavnici učestvuju u tačkama koje se njih tiču, bilo bi veoma dobro da donesemo interne akte koji bi omogućili i predstavnicima dijaspore da učestvuju na takav način u radu NS RS. Imali bi mogućnost da se obraćaju i da imaju uvodne i završne riječi – kaže Stevandić.

On, međutim, dodaje da bi u budućnosti mogli da se stvore i uslovi da predstavnici dijaspore imaju svoje poslanike u Narodnoj skupštini RS, dodajući da će za to biti potrebna ustavna izmjena.

– Moraju se mijenjati zakonski propisi i Ustav da bi se mogli birati. Mislim da je i jedna i druga zastupljenost dobra i da to treba hitno uraditi. Naš Odbor za međunarodne odnose je već uputio pismo Vladi RS da se stvore uslovi za konkretniju saradnju sa dijasporom. Već smo pripremili konkretne prijedloge u tom pravcu. Mislim da je to bitno, pogotovo što nam se, nažalost, dijaspora povećava – dodaje Stevandić.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Nenad Stevandić

Potpredsjednik vodeće evropske telekomunikacione kompanije Borislav Tadić, inače porijeklom iz Banjaluke, ocenjuje za srpskainfo.com veoma važnim da predstavnici dijaspore budu zastupljeni u radu institucija Srpske.

– Imajući u vidu rastuću brojnost, kvalitet i doprinos dijaspore, smatram da bi njeni istaknuti predstavnici trebalo da budu zastupljeni ne samo u parlamentu, već i u drugim institucijama od značaja za našu zemlju, poput Akademije nauka i umjetnosti, Investiciono-razvojne banke ili Privredne komore. Pri izboru ili delegaciji predstavnika treba posvetiti najviše pažnje mogućnosti njihovog aktivnog anganžmana i mjerljivog doprinosa društvu – kaže Tadić.

Forum

U Banjaluci je sredinom februara održan Prvi forum dijaspore, koji je okupio oko 100 učesnika iz 26 zemalja.

Tom prilikom predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je potencijal dijaspore ogroman i da je to snaga koju RS i Srbija ne koriste na adekvatan način. On je rekao da će se na osnovu zaključaka skupa institucionalizovati saradnja sa dijasporom i to najvjerovatnije kroz zakon o dijaspori.

Simić protiv

Pravnik Krstan Simić kaže da je protivnik toga da se dijaspora na izvjestan način uključuje u ustavno-pravni poredak i odlučuje, jer ima mogućnost da glasa na izborima i opredijeli se za opciju koja će najbolje štiti njihove interese.

– Nije prihvatljiv sistem po kome, recimo, glasači iz BiH mogu glasati za Sabor Hrvatske, gdje je zagarantovana kvota za predstavnike dijaspore. To se svodi na uticaj predstavnika iz neke druge države na politiku zemlje. Naravno da dijaspori treba posvetiti pažnju u pomoći ostvarivanja njihovih prava, ukoliko žele da se vrate ili investiraju. Svaka vlast je dužna uspostavi kontakte, čuti njihove želje i u zakonodavnom smislu artikulisati njihove interese, ali sve to je vezano za to kome će oni dati svoje povjerenje – navodi Simić.

Srpskainfo