Porodice bi trebalo da isključuju električne naprave pred spavanje kako bi sprečile sporedne efekte svetlosnog zagađenja, upozorila je glavna medicinska službenica Engleske Seli Dejvis.

Ona je istakla da su uticaj ekrana mobilnih telefona i plava svetlost doprineli dnevnim zagađivačima koji su povećali rizik od smrti od raka i plućnih i srčanih oboljenja.

– Zastrašujuće je to što smo mi svesni rizika od cigareta i dijeta i dajemo savete, ali niko nije svestan zagađenja – rekla je Dejvis, dodajući da je zabrinutost oko uticaja ekrana mobilnih telefona i plave svetlosti na ljudsko zdravlje sve veća.

Devojka spava

Foto: Profimedia

Dejvis je u svom godišnjem izveštaju, kojim daje preporuke britanskoj vladi po pitanju javnog zdravlja, upozorila da “dnevni koktel” benzinskih isparenja, buke, svetlosnog zagađenja i kućnih hemikalija predstavlja rizik po zdravlje stanovništva. Ona je je istakla da je zagađenje glavni faktor koji ugrožava javno zdravlje.

Dejvis je priznala da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) jedan od najvećih zagađivača u zemlji zbog bolničkih peći za spaljivanje, toksičnog medicinskog otpada i štetnih gasova iz medicinskih vozila, koja čine jedno od 20 automobila na putu u bilo koje vreme.

– Ljudi su izloženi dnevnom koktelu zagađivača. Neki od njih mogu se povezati sa hroničnim oboljenjima, poput srčane bolesti ili astme. To uvećava rizik za najosetljivije članove društva i predstavlja ogroman teret za zdravstvenu službu – navela je Dejvis.

Žena gleda u telefon

Foto: Profimedia

– Mi ne merimo uticaj tih stvari na naše zdravlje. Dok se zagađenje veoma dobro meri zbog razloga očuvanja okoline, ne povezujemo ga sa zdravstvenim merama. U riziku smo da za 10, 30 ili 50 godina otkrijemo da nam je nešto škodilo, a da to nismo ni znali – dodala je ona.

Dejvis je predložila da NHS izbaci dizel ambulantna vozila i zameni ih električnima. Osoblje bi trebalo da što više deli liftove, ili da hodaju, a bolnice da smanje upotrebu plastike.

Dejvis je posebno zabrinuta zbog posledica zagađenja po decu, koja mogu imati lošije zdravlje čitav život, delimično zbog zagađenja.

– Naša deca su pogođena zagađanjem bukom sa puteva, naše kuće se svake noći polivaju svetlosnim zagađenjem i izloženi smo hemikalijama u skoro nevidljivoj prašini u našim domovima. Nema aspekta u našem životu koji zagađenje ne može pogoditi – zaključila je Dejvis.

Izvor: SD