Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica predstavio je večeras u Banjaluci monografiju “Republika Srpska u odbrambeno-otadžbinskom ratu” koja, osim tematskih istorijskih cjelina, sadrži više od 140 stranica fotografija i dokumenata o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima u BiH.

Direktor Centra Milorad Kojić rekao je novinarima da ova monografija najbolje oslikava kakav je značaj nastanka i postojanja Republike Srpske i ukazuje na potrebu njenog očuvanja, jer sadrži najznačajnija ratna dešavanja, odluke civilnih i policijskih organa vlasti, mirovne konferencije i pregovore.

-Sa druge strane, njen značaj još je i veći ako imamo u vidu presude i rad Haškog tribunala, koji je bio isključivo orijentisan na to da se sudi i presuđuje Srbima, a kroz pravosudne institucije na nivou BiH žele da optuže najviše policijsko, vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske i proglase ih zločinačkim formacijama i organizacijama i dovedu u pitanje legitimitet Srpske u današnjem obliku – rekao je Kojić.

Istoričar i recenzent knjige Goran Latinović rekao je da je ova monografija krupan prilog teškom, odgovornom i dugoročnom zadatku da događaji iz vremena stvaranja RS dobiju svoju istorijsku i istoriografsku odluku.
-Knjiga je utemeljena na obimnoj i neobjavljenoj arhivskoj građi na više od 120 bibliografskih jedinica, što govori o ozbiljnosti poduhvata – rekao je Latinović.

Istoričar i jedan od autora knjige Predrag Lozo istakao je da ova monografija pripada prvoj generaciji istraživanja, jer u dosadašnjoj istoriji Republike Srpske nije bilo ozbiljnijeg pokušaja sinteze koji bi pobrojao osnovna dešavanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Srpskainfo