Beograd, 3. aprila 2018. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da će Srbija novom trašom od 5 miliona evra pomoći opštinama u Republici Srpskoj.

Vučić je istakao da će novac od nove tranše dobiti opštine Mrkonjić Grad, Gradiška, Prijedor, Osmaci, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje, Kozarskoj Dubici, Doboju, Bijeljini, Sokocu, Bratuncu.

On je istakao da je o tome razgovarano i sa premijerkama Srbije i Srpske, Anom Brnabić i Željkom Cvijanović, te da je odlučeno da pola miliona evra bude dodijeljeno za obnovu pravoslavnih hramova u Federaciji BiH, za šta je dobijena i saglasnost jednog od članova Predsjedništva BiH koji nije iz reda srpskog naroda.

Vučić je istakao i da će Srbija sa posebnih milion maraka pomoći program samozapošljavanja mladih u Srpskoj do 35 godina kako bi pokrenuli vlastiti biznis.

Predsjednik Srbije je istakao da je Dodik tražio da Republika Srbija pomogne u izgradnji puta Gacko – Tjentiše – Foča, za koji je potrebno oko 10 miliona maraka, ali da u ovom trenutku to nisu mogli obezbijediti. Poručio je da će to pitanje biti razmatrano za dva mjeseca, kada se naprave procjene stanja raspoloživog novca u budžetu Srbije.

Kako piše “Blic” Vučić je rekao i da je Dodika obavijestio u vezi sa dešavanjima na KiM kao i o tome kako napreduje unutrašnji dijalog o KiM.

Predsjednik RS je rekao da mora da se zna da RS pitanje Kosova doživljava državotvorno, i da misli da ima pravo da se pita o tome.

– RS se, bez obzira što mnogi misle, želi da govori o tome, bez obzira što mnogi žele da nas ućutkaju. Danas je jasno da bez Srbije ovo pitanje ne može biti riješeno – rekao je on.

Foto Dragan Kujundžić/Tanjug

Kazao je i da je obavijestio Vučića o stanju u BiH, za koju kaže da je “raspadnuta” skupštinska većina, da parlament ni vlada ne funkcionišu, i da postoje ozbiljni, institucionalni problemi. Jedino, kaže, funkcioniše RS.

Naveo je i da pomoć koja će biti upućena RS nije inicirao on, već predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Međunarodna zajednica ima duplu politiku i duple aršine – rekao je Dodik govoreći o KiM.

On je naveo da će međunardona zajednica na KiM pokušati da zaštite svoje interese, na sličan način kao u BiH.

– Mi smo zahvalni za svu pomoć i želimo sa svima da razgovaramo, ali nismo spremni da oni odlučuju umjesto nas – naveo je Dodik, koji je kazao da RS nije spremna da da saglasnost da BiH podrži nezavisnost Kosova.

Kaže i da postoje pritisci na tom planu.

Vučić je rekao da se u aprilu ove godine održava privredni sajam u Prištini, i istakao da privrednici imaju njegovu podršku da idu tamo.

– Iako znam da će mnogi da mi sole pamet, rekao sam svima da idu i sklapaju poslove – naveo je on.

Srpskainfo