Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da su stvarna opasnost u BiH terorizam, sve veća radikalizacija, pa i prisustvo pripadnika odreda El mudžahedin koji su promijenili identitet, a šire svoju ideologiju, dok obavještajne službe, čiji je cilj destabilizacija Srpske, prikrivaju te bezbjednosne probleme u BiH.

– Bilal Bosnić, gdje god dođe u zatvor, vrbuje 30 zatvorenika za svoju ideologiju. U BiH se ne radi deradikalizacija, niti socijalizacija tih ljudi – ukazuje Ćulum i ističe da su problemi i selefijsko-vehabijski pokret i paradžemati.

Prema njegovim riječima, veliki problem u BiH je i kupovina srpske zemlje na međuentitetskoj liniji, pogotovo na pravcu zelene transverzale i promjena strukture stanovništva u BiH.

– Možda je to princip Kosova? Da li nas to čeka? O tome niko ne priča po društvenim mrežama – rekao je Ćulum za Večernje novosti.

On je naveo da se svaki incident koristi da bi se prikazalo da je u Republici Srpskoj bezbjednosna situacija narušena, a ankete pokazuju da se policiji najviše vjeruje, te da jedan ili dva događaja ne mogu da poremete to povjerenje, niti se na osnovu njih može cijeniti sveukupna bezbjednosna situacija.

On je rekao i da policija i tužilaštvo čine sve da slučaj smrti Banjalučanina Davida Dragičevića bude u potpunosti rasvijetljen, te napomenuo da postoje i oni koju ovu tragediju koriste za ostvarivanje nekih ciljeva.

– Tu posebno mislim na društvene mreže na kojima su se čak i neke obavještajne službe uključile u kreiranje informacija. To mi je potvrđeno iz jedne službe, a potvrđuju i naši eksperti sa visokotehnoloških kriminaliteta. Tužilaštvo na raspolaganju ima tim inspektora i nadam se da će u potpunosti utvrditi okolnosti pod kojima je on /David/ završio u rijeci Crkveni. Ispitana su sva lica koja su pominjana u ovom slučaju, a neke izjave su uzimane po dva-tri puta – naveo je Ćulum.

Ćulum je ponovio da u Srpskoj ne postoje paravojne ili parapolicijske organizacije, a da su opremanje i naoružavnje policije, kao i otvaranje Centra za obuku potreba.

– Tu ćemo moći da obučavamo sve policijske službenike, od specijalaca, pa do opšte i saobraćajne policije. Potrebno je da se obuka radi u kontinuitetu i na tome će raditi naši ljudi. Nema nikakvih Rusa, ali postoje programi u kojima radimo sa Amerikancima – rekao je Ćulum.

RTRS