Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u Vaskršnjoj poslanici da srpski narod zbog nepravde ne smije klonuti, već mora istrajati i slijediti kosovski zavjet.

Patrijarh Irinej naveo je da svi neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa vjernim narodom i djecom Kosova i Metohije, koji su, naša savjest i bez kojih je srpska duhovna svijest slaba i ništavna.

“Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo kolenopreklone molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije”, istakao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh naglašava da se srpski narod po pitanju Kosova i Metohije treba opredijeliti za Carstvo nebesko po ugledu na Svetog cara Lazara.

Patrijarh Irinej napominje da nepravda i zloupotreba dobara ovoga svijeta nije mimoišla ni srpski “mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vekova samostalnosti Crkve i države”.

“To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo narod vođen svetima – Svetim Simeonom, Svetim Savom i Svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu – Vaskrslom Hristu”, rekao je patrijarh srpski.

Govoreći o porodici, patrijarh je upozorio da vlada sveopšte otuđenje i razdor, te pozvao na poštivanje i čuvanje svetinje braka “jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice”.

“Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je svetom učinio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva”, poručio je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je upozorio da je čedomorstvo, koje je najveći zločin ovog vijeka, nažalost, prisutno i kod Srba, te naveo da, prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje cijeli jedan grad.

Patrijarh je naglasio da u svjetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima vječni smisao i rađa se za vječnost.

“Iznoseći pred vas, draga braćo i sestre, iskušenja čitavog čovečanstva, u očinskoj ljubavi molimo vas da se zdravo i odgovorno vladate, iskupljujući trezveno i u miru vreme svoga života jer su dani zli”, poručio je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je pozvao da se svi pomolimo da svuda zavlada mir, a na prvom mjestu u srcima ljudi i njihovim domovima.

Patrijarh Irinej je istakao da nas Vaskrsenje Hristovo poziva da u ljubavi i slozi, jedni sa drugima, čuvamo “jedinstvo duha svezom mira”.

“Želeći vam svako istinsko dobro, oprostivši jedni drugima, prizivamo blagodat, mir i silu Vaskrsloga Hrista, da bismo mogli jednim ustima i jednim srcem radosno da kličemo – Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse!”, poručio je patrijarh Irinej.