Slušajte dete kako izgovara komplikovanije reči, skrenite mu pažnju kada pogreši i na kraju, zatražite da vam prepriča šta je pročitalo

ako je važno da roditelji na vreme nauče svoju decu kako da uče, tako kasnije neće imati problema sa obavljanjem zadataka. Ako pokažete detetu kako da voli knjigu, čitanje će mu postati zabava, a ne dosadna obaveza. Američki portal “kidsactivitiesblog.com” objavljuje savete koji pomažu mladim roditeljima, a ovoga puta jedna učiteljica daje savete o razvoju inteligencije kod dece.

– Postoji toliko mnogo stvari koje bih ja, kao učitelj, preporučila roditeljima svojih đaka, a tiču se čitanja s decom. Jedna od njih je – čitajte s decom 20 minuta svake večeri– kaže učiteljica.

S prvacima svaku knjigu bi trebalo pročitati tri puta:

– prvi put da bi dete čulo kako reči zvuče;
– drugi put da bi dete razumelo o čemu se radi;
–  treći put da bi se vežbalo tečno čitanje

Starija deca bi trebalo samostalno da čitaju 15-20 minuta i to naglas. Slušajte dete kako izgovara komplikovanije reči, skrenite mu pažnju kada pogreši i na kraju, zatražite da vam prepriča šta je pročitalo.

Evo i malo statistike na tu temu koja će vas sigurno podstaći da nas poslušate:

Foto: Telegraf.rs / Svako dete treba da čita najmanje 20 minuta dnevno

– Jasno mi je da ste zauzeti i da nemate puno vremena. Jasno mi je i da deca moraju na vreme da legnu u krevet. Ali mi je jasno i sledeće – ako preskačete večernja čitanja sa decom ona će sporije učiti čitanje. Rezervišite 20 minuta svake večeri i čitajte sa svojom decom. Učitelji će vam biti zahvalni. Deca jednog dana, takođe – kaže ova učiteljica.

(Telegraf.rs / D.V.)