Donacija predsjednika Republike Srpske, od 20 hiljada maraka, stigla je u Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Omarskoj kod Prijedora. Zahvaljujući ovim sredstvima kupljena je nova peć, koja će obezbjediti kvalitetnu grijanje za ovu školu.

Hladne učionice, sada su prošlost. Bolji uslovi rada, unaprijediće nastavni proces kako za učenike tako i nastavnike.

“Bilo je ogromnih problema oko grijanja, pogotovo kad je zimski raspust pa se ne radi. Međutim minusi ogromni budu pa se treba sistem ponovo da se zagrije. Bilo je ogromnih problema da se pokrene. Međutim sad smo to otklonili”, rekao je profesor razredne nastave u OŠ “Vuk Karadžić” Omarska Vedran Starčević.

Stare peći sada su prošlost – na njihovo mjesto došle su nove. Punom parom rade od 21. januara. Osim kvalitetnog grijanja, rukovodstvo škole, nada se da će donijeti i uštedu.

“S obzirom da su bile dvije peći po 250 kilovata a sada je ovdje snaga 600 kilovata što znači da u malom minusu može grijati samo jedna peć od 350 što znači da kada ložimo jednu vatru ušteda je mnogo veća”, izjavio je direktor OŠ “Vuk Karadžić” Omarska Branko Babić.

Inicijativu za rješvanje problema grijanja, ove škole, pokrenuo je gradski odbror SNSD-a.

“I evo da direktoru obećam obzirom da je predsjednik učestvovao sa puno većim sredstvima, da ćemo i mi iz šumskog gazdinstva dati 10 metara prostornih drveta, tako da pomognemo”, istakao je direktor Šumskog gazdinstva Prijedor i predsjednik gradskog odbora SNSD-a Prijedor Saša Bursać.

“Grad Prijedor kontinuirano ulaže i u osnovno i u srednje obrazovanje. To je prije svega jedan od prioriteta razvoja grada i svakako ova donacija i svaka druga ove vrste će biti od velike pomoći i od značaja”, naglasila je načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović.

Osnovnu školu “Vuk Karadžić” u Omarskoj pohađaju školarci iz pet mjesnih zajednica. Ukupno broji 408 učenika od kojih su brojni putnici.

RTRS