Direktor Pedagoškog Zavoda RS Predrag Damjanović, poručio je da bi skoro trebalo da na snagu stupi etički kodeks o ponašanju u osnovnim školama i apelovao da đaci i nastavnici poštuju nova pravila oblačenja iz kodeksa.

Damjanović je naveo da bi kodeks, koji će tretirati i način ponašanja i međusobnog ophođenja i uvažavanja učenika i nastavnika, trebalo da na snagu stupi nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

On je napomenuo da će sankcije za nepoštivanje tog kodeksa naknadno biti definisane pravilnicima koji će se odnositi na đake i radnike.

Prema pravilima iz ovog kodeksa, čije je pravo ime Etički kodeks za radnike i učenike osnovnih škola, roditelja i posjetilaca ovih obrazovnih ustanova, đaci moraju da imaju čistu i urednu odjeću, bez uvredljivih obilježja.

Đacima neće biti dozvoljeno nošenje kapa i marama, previše nakita, pirsinga i minđuša u nosu, na obrvama i usnama.

Biće zabranjeno i nošenje uske, kratke i izazovne odjeće, a nisu dozvoljeni ni neuredni, predugi i upadljivi nokti i šminka.

Nije dozvoljena ni upotreba mobilnih telefona na nastavi.

Nastavnici neće moći da nose kratke pantalone, farmerke, majice, košulje i bluze bez rukava i sa dubokim dekolteom, dok suknje i haljine treba da budu do ispod koljena.

Nedozvoljeno je i obnaživanje grudi, stomaka, kao i nošenje papuča i japanki.

EuroBlic