Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je potrebno da Crkva jasno kaže svoj stav o državnim procesima, kao što je normalno da i država nekada bude konsultovana u vezi sa nekim procesima u Crkvi.

– To je sasvim normalno i to ne treba da bude međa koja je nepremostiva ni za jedne ni za druge. Crkva kao država živi u okviru naroda i sa narodom i prema tome dijele zajedničke procese – rekao je Dodik i dodao da vlast i crkva ne treba da budu sukobljene, nego da rade u sinergiji.

Predsjednik Srpske rekao je u intervjuu za dnevni list “Alo” da Njegova svetost patrijarh srpski Irinej svojom smirenošću i realnošću mnogo pomaže.

On je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva postala najznačajniji dio identiteta srpskog naroda, naročito na Zapadu i u udaljenim zemljamam, gdje se kompletan nacionalni i narodni život odvija oko crkve i u crkvi.

Predsjednik Srpske je ukazao da Srbi u narednim godinama moraju da definišu svoj nacionalni interes, te da dođe do homogenizacije i integracije Srbije i Republike Srpske u svakom pogledu.

Srpskainfo