Nekim ženama nije svejedno da li će roditi sa 25 ili 35, a nekima da li će bebu doneti na svijet u ljeto ili zimu

Planiranje trudnoće prema godišnjem dobu ženama je postalo mnogo važno jer žele da rode decuonda kada one misle da je to najbolje.

Planiranje trudnoće zahteva pripremu, a sve je važnije mamama kada će i kog meseca da rode. Ako planirate da ostanete trudne, najbolje bi bilo da sačekate leto ili ranu jesen kako bi se dete rodilo tokom proleća ili leta. To rade mnoge žene kako bi novorođenče bilo što zdravije, kako tvrdi Kliment Kintana-Dominik sa Univerziteta Oksford, piše net.hr.

Foto: Pixabay.com/ Iz veoma važnih razloga trudnoća se precizno planira.

Naši naučnici su dokazali da je rođenje deteta u određenim godišnjim dobima zapravo planirana odluka. Mame imaju jasnu želju i ciljaju dobru sezonu rođenja deteta u proleće ili leto i u tome uspevaju. Žene na severnoj polulopti rađaju najviše dece tokom juna i septembra, a najmanje u martu i novembru. U Americi gde su zime izuzetno oštre i hladne, mlade majke su imale osam odsto veću šansu da će roditi na leto.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy/ Treba odabrati pravo vreme.

Na južnoj polulopti statistika je drugačija. Više beba rođeno je od decembra do marta, a manje od maja do avgusta. Deca koja su rođena tokom jeseni i zime imaju veću predispoziciju za razvijanjem alergije na hranu, što je dodatan razlog da porođaj planirate tokom letnjih meseci.

Osim zbog zdravlja, važno je dete roditi tokom proleća i leta, važno je i zbog posla. Žene koje rade u prosveti planiraju da rađaju baš tada zbog dužih praznika i tada su manje opterećene poslom u odnosu na jesen i zimu.

(Telegraf.rs/M.K.)