Federalna služba sigurnosti, poznatija kao FSO, zasigurno je najtajnija specijalna organizacija u Rusiji, a svoje korijene vuče još iz razdoblja Sovjetskog saveza. Primarni zadatak joj je sigurnost ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njihov rad je toliko tajanstven i zatvoren da se sva saznanja o toj organizaciji mahom baziraju na pretpostavkama.

 Velike ovlasti

Osim što se primarno bave zaštitom Putina, brinu se i o sigurnosti ministara, sudija, a i zaštićenih svjedoka. Njihove ovlasti su izuzetno velike. Prisluškuju razgovore, otvaraju pisma, privode građane, pretresaju stanove… to je samo dio onih pristojnih poslova koje obavljaju.

Službu je 16 godina vodio general Jevgenij Murov, stari kolega Vladimira Putina iz dana kad su zajedno radili u KGB-u. Nakon penzionisanja Murova, kontrolu nad FSO-om 2016. godine preuzeo je njegov zamjenik Dmitrij Kočnjev.

 Opasne situacije

Pretpostavlja se kako imaju 50.000 pripadnika, a isto tako i 1.000 onih koji rade u dubokoj tajnosti. No, njihov možda najvažniji zadatak je da kontroliraju famoznu aktovku, u kojoj se nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije. Osim što javnost ne dobiva nikakve izvještaje o operacijama FSO-a, čak i oni bolje obaviješteni izvori ne znaju ništa o njima. Zato i ne čudi što ih upravo zbog duboke tajnovitosti nazivaju “duhovima”.

Navodno FSO ima dvojicu Putinovih dvojnika, koji se koriste u nekim opasnijim situacijama, poput plovidbe mini podmornicom po morskom dnu, pilotiranje avionom i slično.

Avaz