Ambasadorima BiH u svijetu ne može niko ništa, jer su zaštićeni kao bijeli medvjedi. Njihovi mentori iz Predsjedništva BiH, koji ih i postavljaju na ta mjesta, štite ih bezuslovno zbog čega mogu da rade šta god hoće. Umjesto da promovišu državu iz koje dolaze, oni je iz dana u dan sve više – sramote.

Tako je BiH odavno zemlja čiji se ambasadori u svijetu fotografišu sa ratnim zastavama, otvaraju službenu poštu ministra inostranih poslova, tuku se sa zaposlenima, ali i budu optuženi za finansijske malverzacije.

Uz to, daju sebi za pravo da odlučuju o nezavisnosti Kosova, bez zvaničnog stava Predsjedništva BiH, kao što je napravljen presedan u Konzulatu BiH u Minhenu.

Međutim, iako je bilo pokušaja da se sakcionišu neposlušnici u DKP-ovima, svaki je pao u vodu. I tako će biti sve dok članovi Predsjedništva nešto ne urade i ne postave granice za ponašanje svojih pulena koje biraju i šalju u svijet da predstavljaju BiH.

Istovremeno, od najavljenog pravilnika za disciplinovanje ambasadora i zaposlenih u DKP-ovima nema ništa. U ovoj godini ne treba očekivati ni usvajanje zakona o spoljnim poslovima, koji bi trebalo da reguliše osnove za službenike i ambasadore u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Sve da BiH i usvoji navedene dokumente, stanje u DKP-ovima se neće popraviti sve dok se ne promijeni odnos članova Predsjedništva BiH prema onima koji su postali odlični skandal majstori, a najmanje amabsadori ove države.

Srpskainfo