Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastali su se danas u Mostaru sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija u Mostaru.

Dodik i Vučić su se prethodno sastali sa episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem, sa kojim su obišli radove na obnovi saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

Na sastanku sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja i organizacija razgovarali su o nekonstitutivnosti Srba u kantonima Federacije i brojnim drugim problemima.

Iz Koordinacije udruženja istakli su i problem izbornog procesa u Mostaru gdje od 2012. nemaju pravo odlučivanja.

– U posljednjih šest godina za budžet grada Mostara izdvojeno je 300 miliona KM, a ono što su dobili Srbi, je na nivou statističke greške – rekao je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije.

Nakon sastanka izrazili su nadu da će riječ predsjednika Srbije značajnije uticati u političkim krugovima, dok im je Aleksandar Vučić obećao pomoć u narednim projektima.

Predsjednik Srpske je ocijenio da prisustvo Srbije na sajmu privrede u Mostaru govori o namjeri da se rehabilituje snaga srpskog naroda na ovim prostorima. Dodik je rekao da današnji boravak predsjednika Srbije u Mostaru dovoljno govori o njegovoj podršci, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

– Zajedno radimo na planovima za budućnost – istakao je Dodik.

Iz pres-službe predsjednika Srbije saopšteno je da je Vučić sa predstavnicima Koordinacionog odbora srpskih udruženja razgovarao o infrastrukturnim i drugim projektima od važnosti za srpsku zajednicu na tom području. Istakao je da Srbija želi da pomogne na konkretan način, projektima koji su od vitalnog značaja.

– Tražimo od vas samo da se dogovorite kako zajedno da radite na zaštiti i opstanku srpskog naroda ovdje – rekao je Vučić.

Predstavnici Koordinacionog odbora istakli su da je pitanje svih pitanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konstitutivnost i zatražili od Vučića i Dodika da pomognu da se promijeni ustavni položaj Srba koji tu žive.

Upravo zbog neriješenog ustavnog položaja Srba, visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu da nađu zaposlenje, poručili su iz ovog odbora.

– Zapošljavanja je, nažalost, sve manje i do njega se sve teže dolazi. Ovde ni u zakonodavnim, ni u izvršnim organima, nema dovoljan broj Srba – istakli su predstavnici Odbora.

Vučić je obećao finansijsku pomoć Srbije za izgradnju i opremanje Srpskog kulturnog centra i druge projekte srpskog naroda u Mostaru iz oblasti kulture.

RTRS