Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić, ocijenio je da današnji zaključci predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predstavnika Islamske zajednice u BiH predstavljaju pokušaj razgradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma i obeshrabruju svakoga ko bi želio da vidi BiH kao zemlju ravnopravnih konstitutivnih naroda.

Tadić je izjavio Srni da zaključci sa sastanka dolaze sa stola ljudi koji de fakto vrše vlast u cjelokupnoj BiH, na svim institucionalnim nivoima, i govore o tome da ta struktura nije zadovoljna onim što je postigla nakon objavljivanja stava iz 1992. godine da Jugoslavija više nije prihvatljiva i da treba krenuti putem takozvane nezavisnosti.

– Od završetka popisa stanovništva i objavljivanja rezultata, prema kojima nešto više od 50 odsto stanovništva pripada, uslovno rečeno, bošnjačkoj populaciji počeo je još naglašeniji stav o tome da dejtonska BiH nije prihvatljiva, da je treba razgraditi i blokirati sve njene institucije. Time bi stvorili uslovi da se, po principima pojednostavljene demokratije, prikaže da je BiH primarno država Bošnjaka, a, sekundarno drugih naroda i nacionalnih manjina koji su, valjda, nekom istorijskom greškom ili slučajnošću zatečeni na ovom prostoru – kaže Tadić.

Prema njegovim riječima, traženjem argumenata kojima se opravdava rušenje dejtonskog koncepta, često se poseže za tim bazičnim pitanjima u vezi sa ravnopravnošđu naroda.

– Ukoliko ovo nije samo predizborna priča, a izražavam nadu da jeste, onda se zapravo na ovakav način poručuje svakom široko postavljenom konceptu koji polazi od dejtonskih postulata da nema podršku u većinskom dijelu bošnjačkog naroda. To nije ništa drugo nego odustajanje od Dejtonskog mirovnog sporazuma – smatra Tadić.

On ističe da, bez obzira na ovakve stavove, dejtonske i ostale institucije koje postoje u BiH mogu funkcionisati i pokazati svoju vitalnost.

– Teze iz ovih zaključaka uopšte nisu prioritet ovog oglašavanja. Prioritet je taj revizionistički odnos prema Dejtonskom sporazumu, a da se ono što je napisano u zaključcima samo koristi kao povod da se otvori priča o reviziji Dejtonskog sporazuma – ističe Tadić.

Srpskainfo