Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić borave u Trebinju, gdje su ih danas dočekali premijerka Srpske Željka Cvijanović i gradonačelnik Luka Petrović. U Trebinju se okupio veliki broj građana kojima su se obratili predsjednici Srpske i Srbije.

16.04… Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da narod Srpske voli i poštuje Srbiju, kao što Srbija voli i poštuje Srpsku i njen narod.

– Nisam ni sanjao da će ovdje da me dočeka više hiljada ljudi i beskrajno vam hvala na tome. Najradije bih zaplakao od sreće. Drago mi je što toliko volite i poštujete Srbiju, baš onoliko koliko mi poštijemo i volimo Republiku Srpsku – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da vlasti Srbije ispunjavaju svoja obećanja, da je Srbija finansijski disciplinovana i da je u prilici da pomogne Srpskoj.

– To smo uradili prvo sa prvih pet milina, kada su bile poplave u Srpskoj, pa poslije sa drugih pet. Srbija je danas stabilnija i može pomoći i borićemo se da pomognemo još. Izdvojićemo pet miliona KM za završetak projekta Tjentište-Foča, četiri miliona KM za Stari Grad, 800.000 KM za Mrkonjiće, te 600.000 KM za vodovod u jednom hercegovačkom selu – istakao je Vučić i dodao da je za izgradnju vrtića “Srbija” izdvojeno dva miliona KM.

Vučić je obraćanje završio riječima kralja Aleksandra koji je, prilikom posjete Trebinju, rekao da je to grad heroja, mučenika i pjesnika.

– Mi mnogo volimo Republiku Srpsku, a vama beskrajno hvala što volite Srbiju – zaključio je predsjednik Srbije.

16.00… Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da je posjeta predsjednika Srbije veliki dan za Republiku Srpsku. Dodik je istakao da je Vučić saradnju Srbije i Srpske, kroz Sporazum o specijalnim vezama, podigao na jedan viši nivo.

– Činjenica je da smo mi jedan narod koji živi jednom dušom i jednim srcem. Posljednjih godina je naša saradnja najbolja. Uvijek je bilo pomoći, ali nikada ovako kao sada. Vlast Srbije, predvođena Vučićem, podarila je Srpskoj mnoge projekte – rekao je Dodik i zahvalio Vučiću na podršci i pomoći.

15.55… Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović pozdravio je prisutne, izrazivši zadovoljstvo posjetom predsjednika Srbije i Srpske ovom gradu.

– Nismo došli sa riječima, već sa djelima. Ono što je najvažnije za Hercegovinu jeste jedinstvo dva predjsednika i Republike Srpske i Srbije.

15.45… Delegacije Srbije i Srpske posjetile su i prodavnicu domaćih proizvoda Hercegovačka kuća.

Obilazak Hercegovačke kuće (Foto: RTRS)

Obilazak Hercegovačke kuće (Foto: RTRS)

15.35… Veliki broj građana okuplja se na Trgu slobode, očekuje se obraćanje Dodika i Vučića.

Trebinje: Veliki broj građana na Trgu (Foto: RTRS)

Trebinje: Veliki broj građana na Trgu (Foto: RTRS)

Delegacije Srbije i Srpske otvorile su Konzularnu kancelariju Generalnog konzulata Republike Srbije. Obišli su i Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Vučić, Dodik, Cvijanović i Petrović prethodno su posjetili lokaciju u trebinjskom naselju Gorica u kojem se gradi vrtić “Srbija”, čiju gradnju finansira Srbija sa oko milion KM.

Vučić, koji je prvi put u zvaničnoj posjeti Trebinju, istakao je da je ovo samo jedan od projekata koji Srbija finansira na području Hercegovine. Dodao je da mu je posebno drago što je Srbija uložila sredstva u izgradnju modernog vrtića kapaciteta 80 djece.

Vučić je naglasio da je presrećan što se danas nalazi u Trebinju, jednom od najljepših gradova Srpske, te da je prijatno iznenađen velikim brojem djece koja su ga dočekala uzvicima “Srbija” i zastavama Srbije i Srpske.

Vučić je zahvalio Dodiku, Cvijanovićevoj i Petroviću što vode brigu o svom narodu i razvoju Republike Srpske.

– Dodik se bori svom snagom za svoj narod i za Republiku Srpsku – naglasio je Vučić, dodavši da je u stalnoj komunikaciji sa predsjednikom Srpske koji mu je i predstavio projekte koje je Srbija prihvatila da finansira.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da posjeta predsjednika Srbije Trebinju govori o njegovoj opredijeljenosti da pomogne stanovnicima Hercegovine i Srpske. Zahvalio je Vučiću i Vladi Srbije na dosadašnjim ulaganjima, kao i najavljenim projektima koji će još jače povezati Srbiju i Srpsku.

– Ovo je prva tranša pomoći, a nedavno smo dogovorili i projekte druge tranše. Pomoć Srbije, koja najviše u regionu promoviše mir i stabilnost, za nas je vrlo značajna – istakao je predsjednik Srpske, navodeći da će zahvaljujući ovim sredstvima biti realizovani značajni projekti na području Republike.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je zadovoljstvo danas dočekati najviše zvanice Srpske i Srbije na lokaciji gdje bi za mjesec dana trebalo da bude izgrađen vrtić. Izrazio je zahvalnost rukovodstvu Srpske i Srbije što čine sve da povežu Srpsku i Srbiju i da pomognu Hercegovini.

Dodik, Vučić i Cvijanovićeva obići će i vinariju Vukoje, gdje će prisustvovati večeri na kojoj će biti i načelnici i privrednici iz Hercegovine.

 RTRS