Novčana pomoć iz budžeta grada Prijedora znači mnogo za rad 11 kulturno – umjetničkih društava i dva udruženja.

Kako navode u udruženjima prošle godine su gradske vlasti za njih izdvojile 100.000 KM.

Iz SKUD „Dr Mladen Stojanović”, koje je sa 420 članova najveće u gradu na Sani, kažu da je novčana pomoć iz budžeta veoma korisna.

– Grad plaća i grijanje za objekat u kojem boravimo, koji je u vlasništvu grada. Dvoranu „Mladost” takođe besplatno koristimo za manifestacije, a često nam grad odobri i novac za vanredne aktivnosti – ističe Nebojša Aleksić, sekretar ovog društva.

Dodaje da planiraju u potkrovlju zgrade, koju koriste, da izgrade pansion sa 47 ležajeva za goste.

– Izradu projekta za uređenje potkrovlja obezbjedio grad, a mi ćemo pokušati da obezbjedimo oko 240.000 KM kandidovanjem projekta kod donatora – objašnjava Aleksić.

Gradskoj upravi navode da su udruženja prošle godine imala 1.606 aktivnih i 258 ostalih članova. Ističu i da postoje najave za formiranje novih KUD-ova u Busnovima, Donjoj Dragotinji, Rasavcima, Orlovači, Urijama i ostalim prijedorskim mjestima.

– Uz nemogućnost povećanja novca za sufinansiranje, to bi moglo rezultovati da veliki broj društava i udruženja dobije manju finansijsku pomoć, koja neće biti dovoljna za osnovne potrebe – zaključuju u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti.  Dodaju da se takvi prijedlozi uglavnom odbijaju, a predlagačima se preporuči da djeluju kao sekcije unutra već osnovanih društava.

– Imali bi na raspolaganju koreografa, nošnje, orkestar, instrumente i već uspostavljene kontakte sa drugim društvima – navedeno je u informaciji gradskog Odjeljenja.

Potreban zakon

Iz gradske uprave Prijedora kažu da nepostojanje zakona, koji regulišu oblast amaterizma u kulturi na državnom nivou, i strategije iz ove oblasti na lokalnom nivou, predstavlja veliko opterećenje. – Ovo se prije svega odnosi na klasifikaciju društava i udruženja po vrstama i kvalitetu – zaključuju u resornoj odjeljenju i najavljuju formiranje radne grupe koja će se baviti amaterizmom u lokalnoj zajednici.

EuroBlic