Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da sastanak Bakira Izetbegovića i drugih zvaničnika SDA sa čelnicima Islamske vjerske zajednice predstavlja “jeftino predizborno sijelo retrogradnog i izolovanog političara čija je politička karijera propala”.

“Јučerašnje poruke iz Sarajeva brutalan su napad na okupljanje regionalnih lidera na Mostarskom sajmu privrede, koji su pokazali da mnogo toga u BiH i cijelom regionu u budućnosti može da funkcioniše bez retrogradne islamističke politike Bakira Izetbegovića”, naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

Komentarišući saopštenja nakon jučerašnjeg sastanka Izetbegovića i rukovodstva SDA sa čelnicima Islamske vjerske zajednice, Košarac je upozorio na brojne kontradiktornosti i neistine kojima se, kako je rekao, Izetbegović služi više od dvije decenije kako bi animirao bošnjačko biračko tijelo.

“Ne možete se zalagati za sekularnu državu, a ultimativno tražiti potpisivanje ugovora između BiH i Islamske vjerske zajednice. Ne možete tvrditi da su neutemeljene izjave zvaničnika Evropske unije o radikalizaciji i bujanju ekstremizma i terorizma kod Bošnjaka, a istog dana vam policija usred Sarajeva razbije i pohapsi pripadnike terorističke ćelije ‘Islamske države'”, poručio je Košarac.

On je ocijenio da su tragikomične Izetbegovićeve optužbe o diskriminaciji, kao i o onemogućavanju povratka i zapošljavanja Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj.

“Dovoljno je pogledati rezultate posljednjeg popisa i značajan procenat Bošnjaka koji žive u Republici Srpskoj, te zanemariv procenat Srba u Sarajevu i u cijeloj Federaciji BiH i biće jasno ko je omogućio povratak, a ko nije. A o diskriminaciji bi danima mogli da pričaju maloborojni Srbi koji žive u opštinama i gradovima sa bošnjačkom većinom predvođenom strankom Bakira Izebegovića”, istakao je Košarac.

On je naveo da sve veći broj važnih ljudi u regionu i u Evropskoj uniji prepoznaju Izetbegovićevu politiku kao problem koji cijelu BiH udaljava od procesa evropskih integracija.

“Niko u Mostaru, gdje su se mogle čuti pozitivne poruke jačanja regionalne političke i ekonomske saradnje, nije zažalio što tamo nije bilo Bakira Izetbegovića. Uvjeren sam da nakon oktobarskih izbora niko neće zažaliti ako Bakir Izetbegović i njegova ideologija postanu ružna politička prošlost”, zaključio je Košarac.

Učesnici jučerašnjeg sastanka, čiji je domaćin bio Izetbegović, zatražili su da bez odgađanja bude zaključen osnovni ugovor između BiH i Islamske zajednice u BiH.

Јedan od zaključaka učesnika sastanka je da je “neprihvatljivo da se Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj tretiraju kao građani drugog reda”.

Oni su osudili, kako navode, neutemeljene tvrdnje o radikalizaciji i bujanju nasilnog ekstremizma kod Bošnjaka, te odbacili kao neosnovanu tvrdnju o planovima za stvaranje islamske države na teritoriji BiH.

RTRS