Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da su sudije Ustavnog suda BiH danas i zvanično priznale da ovom pravosudnom institucijom upravljaju stranci na čelu sa visokim predstavnikom i time su doveli u pitanje svrsishodnost postojanja najviše sudske instance u BiH.

Špirić je naglasio da današnja konferencija za medije sudija Ustavnog suda BiH samo potvrđuje da je neophodno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH na čemu SNSD već odavno insistira.

“Prosto je nevjerovatno da predsjednik i potpredsjednici Ustavnog suda BiH kažu da će riješiti apelaciju predsjednice parlamenta kad se o tome izjasni visoki predstavnik u BiH?! Pa, šta će nam onda Ustavni sud i što plaćamo godišnje milione na njihove plate i troškove kada o važnim apelacijama odlučuje visoki predstavnik”, upitao je Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Za Špirića je neprihvatljivo objašnjenje iz Ustavnog suda BiH prema kome “kad visoki predstavnik interveniše u ustavnopravnom poretku, on je zapravo ustavotvorac”.

“Znači li to da sve zakone koje je nametnuo visoki predstavnik ne možemo mijenjati bez njegove dozvole? Znači li da nismo smijeli imati amandman na Ustav BiH bez potpisnika Dejtonskog sporazuma? Svojim objašnjenjima doveli su sami sebe do apsurda i samo su potvrdili naše tvrdnje da nisu autonomni u donošenju odluka”, naglasio je Špirić.

On je upozorio da ovo potvrđuje da BiH nema suverenitet jer institucije ne vrše Ustavom propisane nadležnosti, što su danas svojim izjavama potvrdile sudije Ustavnog suda BiH, koji rade po svojim pravilima a ne po zakonu jer ga Parlamentarna skupština BiH nije usvojila.

RTRS