Neće biti bosanskog jezika u đačkim knjižicama bošnjačke djece iz Zvornika. Poruka je to koja je stigla iz Ministarstva prosvjete Srpske, nakon informacije koja se pojavila u pojedinim medijima, i poslije jednodnevnog štrajka glađu roditelja desetak đaka iz Osnovne škole “Sveti Sava”.

Štrajk se, kasno sinoć, okončao pregovorima između gradonačelnika, direktora i roditelja, i to bez konkretnog dogovora. Zahtjev roditelja da njihova djeca izučavaju gradivo na bosanskom jeziku, zbog koga već nekoliko mjeseci bojkotuju nastavu, nije prihvaćen, potvrđuje za ATV gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović. Ipak, nešto su obećali roditeljima.

“Da ćemo, ako je moguće, pomoći i mi da institucije riješe ovaj problem. Naravno, ni ja ni direktor škole, gospodin Petrović, nemamo ovlaštenje da, niti je u našem opisu posla da određujemo kako će se zvati jezik na kojem izučavaju gradivo đaci”, rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornik.

Roditelji su to obećanje ozbiljno shvatili. Očekuju da će gradonačelnik i direktor do srijede poslati dopis ministru prosvjete i tražiti uvođenje bosanskog jezika u školu. Tvrde da se samo bore za svoja prava, i da su zato uzeli djecu za ruke i odveli ih pred opštinu. Bili su spremni da tamo i prenoće, ali su na kraju otišli kućama. Mališane su danas poslali u školu, ali od zahtjeva, kažu, ne odustaju.

“Mi tražimo svoja prava, i vjerujem da ćemo ih ostvariti. Znamo da je to problem, i ne očekujemo da ćemo ga brzo riješiti, ali se nadam da ćemo ga na kraju riješiti. Mi smo uzeli dva advokata, i tražićemo svoja prava. Već smo podnijeli krivičnu prijavu protiv ministra, Daneta Maleševića, to je sad na Tužilaštvu”, istakao je Muharem Sinanović, roditelj jednog od đaka iz OŠ “Sveti Sava”.

Jezik je bio i glavna tema na skupštinskom Odboru za ustavna pitanja, i to zbog zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o srednjem obrazovanju, koji su podnijeli bošnjački delegati iz Vijeća naroda. Zahtjev je isti – priznanje imena bosanskog jezika u obrazovnom sistemu. Većina članova Odbora tvrdi da je zahtjev neosnovan, i da je sve u skladu sa Ustavom Republike Srpske, ali i BiH. Poručuju da je pitanje jezika zloupotrijebljeno.

“To je očita politizacija djece, i ako njih nije sramota da to rade djeci, nije ni nas, i naša obaveza je da branimo Ustav”, istakao je Drago Kalabić, član Odbora za ustavna pitanja u NS RS.

“Ne samo da ispaštaju, već su i zloupotrijebljena u političke svrhe. Mislim da, ako roditelji već hoće da se bave djecom, treba da se bave nekim životnim pitanjima”, naglasio je Davor Šešić, član Odbora za ustavna pitanja u NS RS.

Zakon o osnovnom obrazovanju, baš zbog pitanja navodne diskriminacije u obrazovnom sistemu, već je bio na ocjeni ustavnosti. Ustavni sud BiH taj zahtjev proglasio je neosnovanim.

ATV