“Proizvodićemo oružje za tržište, ali i za `ne daj Bože`”- najnovija je skandalozna izjava Bakira Izetbegovića, koja je naišla na oštru osudu u Srpskoj. Predsjednik Republike Milorad Dodik ističe da Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke, ide putem koji vodi konfliktu, i da svaka njegova akcija koja podrazumijeva oružje ne bi imala legitimitet.

Da nedavna izjava federalnog premijera iz SDA Fadila Novalića o jačanju namjenske industrije ne samo zbog izvoza, nije bila nimalo nesmotrena ni neplanirana, jasno je potvrdio njegov stranački šef Bakir Izetbegović.

– Pravićemo pokretnu haubicu, pušku smo već napravili. Pravićemo i dronove i zaokružićemo potpunu proizvodnju svake vrste municije, raketnih sistema, itd. Pravićemo to za tržište, ali i za “ne daj bože” – rekao je Izetbegović.

Neka on čeka to “ne daj bože”, odgovara predsjednik Srpske Milorad Dodik ističući da je vjerovatno riječ o nekom hvalospjevu Izetbegovića koji je zauzeo put ka konfliktu, ali koji ubrzo odlazi. Podsjeća da je naporima i pritiscima međunarodne zajednice u Srpskoj uništena namjenska proizvodnja, dok je u Federaciji ostalo šest fabrika.

– Znamo da danas oružje veoma dobro prolazi u svijetu, ali Bakir Izetbegović očigledno šalje neke poruke koje su, prije svega, ratnohuškačke. On nema potencijala i ne može mu pomoći ni 16 fabrika, a kamoli tih šest. U suštini, svaka njegova operacija te vrste bila bi nelegitimna – ističe Dodik.

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić ocjenjuje da je Izetbegovićeva izjava potpuno nepotrebna i pogrešna i da on očigledno hoće da podigne poljuljano povjerenje svojih birača u pripremi izbora.

– Ovo je nastavak njegovih prijetnji od ranije, ali sve je to prazna puška. Niti oni imaju ozbiljnu pušku, niti ozbiljno naoružanje. Sve je to smiješno i potpuno neprimjereno savremenom dobu i onom što BiH treba, a to su mir i stabilnost – naglašava Ivanić.

Ivanić smatra da ovakve izjave samo srozavaju Izetbegovićev lični autoritet, ali i uopšte poziciju BiH. Istovremeno, Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH, podsjeća da Izetbegović već duži niz godina ne prestaje sa vrlo ružnim porukama koje treba osuditi.

– Izetbegović ovim potvrđuje da je definitivno političar konflikta, destabilizacije i sukoba. Mi čitavo vrijeme upozoravamo na činjenicu da je ,upravo ta politika koja dominira u FBiH, štetna za sve u BiH – kaže Košarac.

Da je Izetbegović krenuo putem konflikta potvrđuju i njegove nedavne izjave o diskriminaciji Bošnjaka u Srpskoj, što nije tačno, podsjećaju zvaničnici Srpske. Dodaju da, ako bi neko mogao da govori o diskriminaciji u BiH onda su to, osim Hrvata i Srbi, što se ogleda u nepopunjenosti srpskog kluba u federalnom Domu naroda, suđenjima Srbima po strožim odredbama, ali i bošnjačkim pokušajima nametanja strategije za sveukupan razvoj.

RTRS