Ako niste od onih koji ustaju rano, možda vam se može desiti da se nađete među onima koji rano napuštaju ovaj svet. Studija o navikama spavanja, na kojoj su naučnici radili punih šest i po godina, a koja je obuhvatila pola miliona ljudi, pokazala je da “noćne ptice” imaju veći rizik od prerane smrti.

Iako se studija nije bavila ispitivanjem uzroka ove korelacije, istraživači sumnjaju da problem možda nema baš mnogo veze sa samim spavanjem. Studija, objavljena u stručnom časopisu Hronobiolodži, umesto toga navodi “cirkadijalno neslaganje” kao uzrok, piše Lajv Sajans.

“Mislimo da problem nastaje u momentu kada ‘noćne ptice’ pokušavaju da žive u ‘jutarnjem’ svetu”, kaže za Los Anđeles Tajms autorka studije Kristen Knutson sa Univerziteta Nortvestern.

“Oni žele da ostanu budni do kasno u noć, ali moraju da se probude rano ujutru zbog posla. Zbog toga, vreme kada ustaju i kada doručkuju, nije pravo vreme za njih”, kaže ona.

Pošto su sakupili podatke o 433.268 ljudi, starosti između 38 i 73 godine, istraživači su ih podelili u četiri različite grupe: potpuni jutarnji tipovi (ustaju rano), delimični jutarnji tipovi, delimični noćni tipovi i potpuni noćni tipovi (noćne ptice).

Analizom podataka, naučnici su došli do zaključka da je među “noćnim pticama” bilo 10 odsto više verovatnoće da će umreti tokom perioda sprovođenja studije u odnosu na one koji ustaju rano, i pored toga što su učesnici iz obe grupe prijavljivali da spavaju otpilike isto vreme.

“Noćne ptice” su, takođe, pokazale veću sklonost ka bolestima kao što su dijabetes, psihološki i neurološki poremećaji.

“Ovo je važno pitanje javnog zdravlja, koje više ne može biti ignorisano”, ističe koautor istraživanja Malkom fon Šanc sa Univerziteta Sarija.

Kao jedno od rešenja ovog ozbiljnog zdravstvenog problema, on predlaže mere kojima će se poslodavci podsticati da, kad god je to moguće, “noćnim pticama” omoguće kasniji početak radnog vremena.

B92