Direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Zvornika Radomir Petrović demantovao je danas pisanje federalnih medija da je dogovoreno da će u narednom periodu biti omogućeno učenicima bošnjačke nacionalnosti iz područnog odjeljenja Liplje pravo na izučavanje “bosanskog jezika”.

“Nikakav dogovor sinoć nije postignut između gradonačelnika Zvornika, direktora Osnovne škole ‘Sveti Sava’ i roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti da će u narednom periodu biti izučavan ‘bosanski jezik’, jer to nije u nadležnosti ni škole ni lokalne zajednice”, rekao je Petrović Srni.

On je naglasio da ni predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske uopšte nisu juče bili u Zvornika, a samim tim ni na sastanku, kako su to naveli federalni mediji.

Petrović je pozvao učenika bošnjačke nacionalnosti iz Liplja da prekinu bojkot, da dođu u školu i da, u skladu sa pozitivnim zakonske propisima Republike Srpske, pohađaju nastavu.

On je podsjetio da šesnaestoro djece bošnjačke nacionalnosti od 22. januara, odnosno od početka drugog polugodišta, ne dolaze u školu u područno odjeljenje Liplje, jer im roditelja ne dozvoljavaju da idu na nastavu dok se ne riješi pitanje maternjeg jezika.

“Roditelji traže da se u đačke knjižice upisuje ‘bosanski jezik’, umjesto jezik bošnjačkog naroda”, rekao je Petrović.

Federalni mediji objavili su da je u prostorijama grada Zvornika održan sastanak gradonačelnika Zvornika, direktora Osnovne škole “Sveti Sava” i predstavnika Ministarstva prosvjete Republike Srpske, na kojem je dogovoreno da će u narednom periodu učenicima biti omogućeno izučavanje “bosanskog jezika”.

RTRS