Republika Srpska u prosjeku godišnje “gubi” 1.520 osnovaca i 7 osnovnih škola.

Tako je u proteklih pet godina smanjen broj osnovaca u redovnim školama za 7.600. Istovremeno je broj osnovnih škola manji za 35. Tako je, po statističkim podacima, u školskoj 2012/13. upisano 98.599 osnovaca u redovne škole, a ove školske godine 90.995.

Prije pet godina bilo je 704 redovnih osnovnih škola, a ove školske godine ih ima 669.

Na početku ove školske godine zatvoreno je 15 područnih škola. To je odlučila Vlada RS na prijedlog Ministarstva prosvjete Republike Srpske.

– Razlog je što u posljednjih pet godina nije upisan dovoljan broj učenika – objasnio je Malešević.

On je rekao da je ova problematika dugo razmatrana kako bi se pronašlo najbolje rješenje u skladu sa zakonskim propisima i interesima učenika. Prema njegovim riječima, nastavnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom biće zaposleni u drugim školama. Do tada će ostalim školama biti zabranjeno da raspisuju konkurse za izbor novog nastavnog kadra.

Zbog svega toga, u redovnim osnovnim školama natavu đacima predaje 225 manje nastavnika u odnosu na prije pet godina. Trenutno ih ima 8.122.

Zatvorene su škole u Šipragama, Gornjoj Previji, Imljanima, Tramošnjici, Čelopeku, kao i naseljima u opštinama Stanari, Kneževo, Milići, Pale i drugim.

Srpskakafe