CIA vlada Amerikom, a njene tajne operacije siju haos po svijetu, pa se novi američki predsjednik Donald Tramp suočava sa velikim pritiskom da započinje i održava ratove, navode portali za političku analitiku, a prenosi SRNA
Zato Tramp, da bi sačuvao poziciju, mora da podržava ratove u Siriji, Somaliji, Iraku, Avganistanu i Jemenu.

Pukovnik američke vojske i jedan od saradnika obavještajnih službi Flečer Pruti objavio je još 1973. godine knjigu koja je zabranjena u SAD.

Riječ je o djelu “Tajna komanda – CIA i njeni partneri za kontrolu SAD i cijelog svijeta”. Sačuvano je samo 3.500 primjeraka te knjige, a ona je tek 2011. godine ponovo objavljena u Americi.

CIA sprečava ulazak mirotvoraca u Ministarstvo odbrane SAD. NJena glavna uloga je, piše Pruti, da daje prijedloge gdje početi rat, odnosno koga treba napasti.

Dokument UN “Prebacivanje ekstremizma u Afriku…” pokazuje da su mnogi islamistički borci avionima prebačeni iz Libije u Siriju, nakon svrgavanja Moamera el Gadafija, te da su date tone naoružanja za raspaljivanje rata.

CIA i njeni partneri su, navodno, u tu operaciju agnažovali Saudijsku Arabiju, Katar, Hrvatsku i još neke partnere, prenosi list “Pečat”.

O moći CIA u američkom društvu i van njega govore i knjige Daglasa Valentajna “Program `Feniks`” o genocidu u Vijetnamu, te “CIA i organizovani kriminal”.

Autor u tim knjigama opisuje ulogu CIA u tadašnjim ratovima i njenoj sposobnosti da kontroliše političare u SAD.

Vojni i politički analitičari navode da je Donald Tramp želio da povuče vojsku iz Sirije, kao što je i obećavao u predizbornoj kampanji, ali mu to nisu dozvolili CIA, Pentagon i američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zato mnogi u političkim i vojnim krugovima procjenjuju da CIA ima veliku ulogu i u sadašnjoj krizi u Siriji, u kojoj se preko nišana gledaju Amerikanci i Rusi.