Krupa je deklasirala Zvijezdu-09 u prvom meču polufinala Kupa BiH – 4:0. Kompletnu priču u ovoj utakmici, ali i polufinalnom dvoboju, izabranici trenera Slobodana Starčevića završili su za samo 45 minuta!

Piše: Slavko BASARA

Krupa je deklasirala Zvijezdu-09 u prvom meču polufinala Kupa BiH – 4:0. Kompletnu priču u ovoj utakmici, ali i polufinalnom dvoboju, izabranici trenera Slobodana Starčevića završili su za samo 45 minuta!

Razlika u kvalitetu dva kluba koja predstavljaju trend fudbala Republike Srpske je ogromna, a isto tako utakmica u Etno selu Stanišići pokazala je ogroman jaz u jačini i rejtingu Premijer lige BiH i Prve lige srpskog entiteta “Dejtonske zemlje”. Što bi rek’o Đuro iz Nadrealista: ja razlike, drastične!

Elitni rang zajedničkog takmičenja klubova iz Republike Srpske i Federacije BiH takođe nije na nekom visokom nivou, po svim parametrima prosečnog savremenog evropskog fudbala nalazi se na začelju liste, a gde li je onda u toj priči najviši rang pod okriljem Fudbalskog saveza Republike Srpske?

Kao što je poznato Zvijezda-09 iz Etno sela Stanišići je trenutno lider prvoligaškog karavana Republike Srpske, a Krupa je petoplasirani tim Lige za prvaka Premijer lige BiH. U četvrtfinalu su Krupljani, glatko, pobedom od 3:0 u Prijedoru i trijumfom 3:2 kod kuće eliminisali i Rudar Prijedor koji je takođe u istom rangu sa Zvijezdom-09 s kojom se bori, rame uz rame, za titulu i plasman u Premijer ligu BiH.

Prva liga Republike Srpske je degradirana i devastirana, kvalitet je ispod svakog nivoa, svi parametri pokazuju ojađenost fudbala, od samog kvaliteta igre na terenu, broja gledalaca na tribinama, učestalih sudijskih grešaka, do organizacione funkcionalnosti klubova, podeljenih na ove i one u vremenu večne tranzicije… Malo je, ako ih uopšte i ima, pozitivnih stvari. Pa kako ond au tim uslovima i ambijentu pronaći generalnog sponzora?

Sve nekako podseća na grubo tumaranje bez smisla i dangubljenje, izgubila se sportska euforija jer je istorijski meč polufinala Kupa BiH, u kojem su i domaćin i gost ispisivali najsjajnije stranice svoje klupske istorije, posmatralo svega 400 ljubitelja fudbala?!

Ono što se gradi godinama i decenijama lako je srušiti samo za nekoliko dana, a možete zamisliti koliko godina i vekova treba da se ispravi sve ono što je uništavano deceniju, pa i više? Termiti su učinili svoje. Sistem je pojeden iznutra!

Takmičarski sektor, ovako jadan u kakvom ambijentu se nalazi u Republici Srpskoj, je najbolji pokazatelj stanja organizacione strukture koju čine ljudi bez društvenog autoriteta i fudbalskog kredibiliteta. Zato se i dešavaju stvari koje su direktno usmerene protiv igre i kvaliteta takmičarskih liga.

Da li iz ove situacije postoji izlaz?

Tunel je isuviše dugačak i mračan, posledice po fudbal katastrofalnih razmera se već uveliko osećaju, a tragičnije od svega toga je činjenica da se ne nazire, ni u pokušaju, želja da se nešto popravi i dovede u dostojanstveniju fazu. Uzroci su odavno poznati. Sve je prepušteno kolotečini koja je poput najsavremenijeg puta odvela fudbal Republike Srpske u žabokrečinu. Klubovi iz Republike Srpske se zadovoljavaju mrvicama, baš kao i kadar u telima i organima Fudbalskog saveza BiH. A fudbal tone i propada.

Izlaz je daleko, svetlo se ne nazire, a ko zna, možda će tunel da bude i produžen nekim neplaniranim krivinama?!

Razlika između kvaliteta fudbala u Republici Srpskoj i onoga koji se igra na nivou BiH je zaista drastična!