Seks sa nepoznatom osobom uvek nosi rizik od infekcija. Problem je što naše stanovništvo nije dovoljno edukovano, pa ni ne zna da kod oralnog seksa postoji jednaka mogućnost zaraze kao i kod vaginalnog i analnog – ističe dr Bjekić

Komentar nastavnice beogradske Osnovne škole “Karađorđe”, Vladanke Jakšić, kojoj preti kazna jer je 14 đaka odvela u Amsterdam i spornu ulicu “crvenih fenjera”, da su naša deca viđala i gore stvari od prodavačica ljubavi u izlozima, zabrinuo je mnoge roditelje, pa i one koji to nisu. Još ako se uzme u obzir da “leteći seks” uzima sve više maha, ne samo u Vojvodini nego i celoj Srbiji, onda smo zaista u problemu. A, sudeći po stručnjacima, višestrukom.

Šta je gore: to što su deca već viđala kraljice noći i neka od njih “opštila” sa njima ili to što je opšti trend mladih da spavaju sa što više nepoznatih partnera?!

Mladi sve češće stupaju u odnose sa nepoznatim partnerima Foto: Dragstor Play

U oba slučaja postoji velika opasnost po zdravlje, ako je u pitanju nezaštićen seks, a sudeći po našem najpoznatijem dermatovenerologu dr Milanu Bjekiću, raste broj obolelih od polno prenosivih bolesti.

– Seks sa nepoznatom osobom uvek nosi rizik od infekcija. Problem je što naše stanovništvo nije dovoljno edukovano, pa ni ne zna da kod oralnog seksa postoji jednaka mogućnost zaraze kao i kod vaginalnog i analnog. Dakle, oralnim putem je moguće dobiti sve polne infekcije, pogotovo ako postoje ranice u intimnoj regiji od svežeg brijanja ili depilacije – ističe dr Bjekić.

Nezaštićen seks uvek nosi rizik od polno prenosivih bolesti Foto: Profimedia/Alamy

Mladi najčešće oboljevaju od hlamidije, koja često ne daje nikakve simptome i moguće ju je utvrditi posebnim testom koji se plaća, a mnogi to neće, zatim, kako kaže, sifilisa, koji je u porastu i HPV infekcije.

– Od virusnih infekcija najčešće mi dolaze sa kondilomima, ali imao sam i pacijenta koji ima samo 14 godina i dobio je gonoreju tako što je platio za se*s sa prostitutkom. Zato je zaštita tokom odnosa najvažnija i pod obavezno treba izbegavati kontakt sa semenom tečnoću, vaginalnim sekretom ili krvlju druge osobe – upozorava dr Bjekić.

BORBA ZA PREVLAST I ŽELJA ZA DOKAZIVANJEM

Zoran Milivojević kaže da seks i ljubav više ne idu zajedno Foto: www.mc.rs

Prema rečima psihoterapeuta Zorana Milivojevića, seksualnost i ljubav su nekada išle ruku pod ruku, ali su krajem 60-ih godina razdvojene. Kroz sekusalnost se zadovoljavaju razne potrebe, ali muškarci to mogu mnogo češće da rade i bez emocija zbog hormona testosterona.

– Devojke u prvim tinejdžerskim godinama najčešće prođu kroz nekoliko neuspešnih veza. Više puta ostavljene, one uče da se prilagođavaju i uče pravila igre. Devojke počinju da praktikuju tu mušku logiku i nastaje borba unutar grupe devojaka koja će pre da osvoji mladića. Tako nastaje subkultura u kojoj se međusobni odnosi baziraju na seksualnosti – objašnjava Milivojević.

Devojke počinju da praktikuju drugačije ponašanje u odnosu na klasično Foto: Pixabay.com

Kako kaže, “leteći seks” ne znači to da baš svako bude sa svakim, već je to borba za prevlast nad poželjnim muškarcem.

– Zainteresovati ga za sebe, znači pobedu i to je najviše izraženo u urbanim sredinama kod tzv. “urbane elite” u kojoj momci i devojke ne očekuju da nakon takvog odnosa nastane veza i nema zaljubljivanja. Time sve više ličimo na Ameriku i njihov one-night stand (veza za jednu noć) – konstatuje ovaj psihoterapeut i dodaje da kod današnje dece postoji i velika želja da se dokažu zbog čega se često povinuju zahtevima grupe.

POSLEDICE “LETEĆEG SEKSA” RAZORNE PO DRUŠTVO

Situacija u kojoj se mladi nađu u klubu i “smuvaju se”, odnosno imaju seksualni doživljaj bez očekivanja da će se ponovo sresti, nije scena koju viđamo samo na filmovima. Ovo opšteprihvaćeno ponašanje dovodi do toga da ta omladina gledajući kako se lako stupa u odnose, prestane da veruje da su ozbiljne i monogamne veze uopšte moguće, smatra Milivojević.

Prevare partnera postaju “normalna” stvar Foto: Printksin, Shutterstock

Samim tim, biće više varanja partnera, sve manje ozbiljnih veza i brakova kod budućih generacija.

– Verujem da će deo sadašnje omladine to da preraste, ali dugoročno gledano to nije dobro. Najveći gubitnik je ljubav, a onda sve ono što sledi iz nje (brak, deca…).

Inače, eminentni srpski ginekolozi upozoravaju da je samo oko 1,2 miliona ljudi u našoj zemlji zaraženo HPV virusom i da je taj broj u dramatičnom porastu, a gde su druge polne bolesti.

 (Slađana Vasić – s.vasic@telegraf.rs)