Istraživanja su pokazala da kada smo u društvu iritantne osobe, nekoga ko nam nije simpatičan, mozak sporije radi, remete se procesi u organizmu, a kao posledicu toga dobijete glavobolju.

Da li vam se dogodilo da vam je neka osoba vrlo nesimpatična, i to bez ikakvog realnog razloga? Ako je neko takav prečesto u vašem društvu, odmah to promenite, savetuju stručnjaci.

Naime, istraživanja su pokazala da kada smo u društvu iritantne osobe, nekoga ko nam nije simpatičan, mozak sporije radi, remete se procesi u organizmu, što za posledicu ima glavobolju, nervozu i smanjenu otpornost imunog sistema.

Poznato je da u društvu preuzimamo ponašanja drugih osoba, što se u psihologiji naziva “sindrom ogledala”. I to je sasvim u redu kada su oko nas dragi ljudi, ali kada je tu neko ko nas nervira, šteta za zdravlje je višestruka. Ono što se dešava tada je da mi zapravo preuzimamo od tog nekog negativne emocije i prenosimo na sebe “lošu energiju”.

Na duge staze to može da ima jako negativne posledice. Interesantno je, međutim, da se takav efekat ispoljava samo kada smo u društvu neprijatne osobe u slobodno vreme. To znači da kolege koje ne volimo nisu toliko “štetne” po naše zdravlje. Naime, stručnjaci objašnjavaju da kada ne radimo, nismo usredsređeni na zadatke, više opažamo okruženje, pa ako je u njemu neko ko nam ide na nerve, mnogo teže to podnosimo.

B92