Kancelariji za pružanje pravne pomoći, koja je smještena u Odjelenju za opštu upravu grada Prijedora, prošle godine obratilo se 1.959 Prijedorčana.

Iz Odjeljenja za opštu upravu, u Informaciji o pružanju pravne pomoći, naveli su da je najveći broj građana, odnosno njih 1.484 dobio usmeni savjet, koji se inače ne naplaćuje. Ostali, odnosno njih 475, dobili su pismenu pravna pomoć.

– Za 164 predmeta je plaćena taksa u iznosu od 3.785 KM, a u 311 predmeta su stranke oslobođene plaćanja takse. Tarifa takse za pružanje pravne pomoći iznosi od 5 do 50 KM, što je vrlo povoljno za naše građane – smatraju u gradskoj upravi.

Dodaju da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju korisnici stalne socijalne pomoći, osobe pod starateljstvom, invalidi i korisnici najnižih starosnih penzija iz RS i BiH.

– Plaćanja naknada su oslobođeni borci Vojske RS, ratni vojni invalidi, civilne žrtve rata, porodice poginulih i nestalih i to u predmetima iz oblasti boračko invalidske zaštite, nezaposleni u predmetima ostvarivanja prava iz radnih odnosa i zaposlenja, izbjegli i raseljeni stanovnici, te povratnici u predmetima rješavanja njihovih statusnih pitanja – objašnjavaju.

Prijedorčani su najčešće pismenu pravnu pomoć dobijali u parničnim postupcima pri sastavljanju tužbi iz oblasti porodičnog prava.

– To su postupci razvoda ili poništenja brakova, utvrđivanje i osporavanje očinstva, za zakonsko izdržavanje i ukidanje obaveze izdržavanja te utvrđivanje postojanja vanbračne zajednice- tvrde pravnici ove kancelarije.

Dodaju da su na drugom mjestu po broju bile tužbe zbog povreda prava iz radnog odnosa te za utvrđenje prava vlasništva, radi povrata duga.

– U upravnim postupcima najčešći predmeti su bili žalbe na rešenja Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS, kao i žalbe na rješenja Fonda zdravstvenog osiguranja RS – objašnjavaju u Informaciji.

Gradskoj Kacelarija ne pruža pravnu pomoć Prijedorčanima u postupcima krivične i prekršajne odgovornosti, kao i osnivanja i prestanka rada privrednih društava i preduzetničkih radnji.

Usluge pravne pomoći građanima Prijedora, od strane opštinske a potom i Gradske uprave, pružaju se od 1965. godine.

Dostupan i Centar za besplatnu pravnu pomoć

U Kancelariji pravne pomoći Odeljenja za opštu upravu, svakog prvog petka u mjesecu, rade i stručni savjetnici Centra za besplatnu pravnu pomoć Ministarstva pravde RS. Pravo na usluge ovog Centra imaju socijalno ugrožene kategorije, a Centar za besplatnu pravnu pomoć, za razliku od gradske Kancelarije, zastupa ih i pred nadležnim sudovima.

Srpskakafa