Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i predstavnici japanske nevladine organizacije “IPIL-IPIL no KAI” zasadili su danas sadnice japanske trešnje “sakuro” ispred zgrade Gradske uprave Prijedor.
Riječ je o tri od ukupno 10 sadnica ovog japanskog ukrasnog drveta, čije raskošno cvjetanje u Japanu označava početak proljeća, a koje su u grad stigle posredovanjem ambasadora BiH u Kini Borislava Marića, koji je porijeklom iz Prijedora.

Đaković je istakao da se sadnja ovih sadnica uklapa sa akcijom uređenja grada i pripremama za majske svečanosti povodom Dana grada.

“Ovo je još jedan simbol otvorenosti našeg grada i prijateljstva, a ovo ukrasno drvo je simbol mira i kao takvo se rado sadi na mjestima koje žele uljepšati, a mi želimo uljepšati naš grad”, rekao je Đaković.

Savjetnik u japanskoj nevladinoj organizaciji “IPIL-IPIL no KAI” Jašikazu Ito izjavio je novinarima da su na područje BiH počeli da dolaze 2002. godine i da su u ovom periodu u više navrata zasadili sadnice japanske trešnje u Sarajevu, Mostaru i Bihaću.

“Nadamo se da će ovdje narasti drvo japanske trešnje koja je kod nas simbol mira i mi se nadamo da ovdje donosio mir i bolju budućnost za sve nas”, rekao je Ito.

Ostalih sedam sadnica posađeno je u dvorištu gimnazije, Osnovne škole “Branko Ćopić”, te u gradskom parku.

KV