U prijedorskoj Galeriji 96, otvorena je izložba radova Milenka Јeremića, jednog od najznačajnijih scenarista na prostoru bivše Јugoslavije.

Posjetioci mogu da vide skice, crteže, fotografije i idejna rješenja scenarija za neke od najpoznatijih filmova domaće produkcije, koje je ovaj umjetnik napravio tokom 50 godina duge karijere.

Skice idejnih rješenja scenografije za filmove “Lepa sela lepo gore”, “Maratonci trče počasni krug” i “Balkanski špijun”, samo su dio izložbe Milenka Јeremića. Pred prijedorskom publikom našlo se više od stotinu radova ovog autora.

Јeremić je rekao da je izloženo iz svakog filma po desetak skica, te da mu nije bilo lako da uradi njihovu selekciju. Zbog toga se, kako kaže, opredijelio da prikaže više filmova, nego da prevagne broj skica .

Izložbom u Prijedoru, Јeremić je obilježio 50 godina rada. U karijere dugoj pola vijeka, iza njega je rad na više od stotinu filmskih i televizijskih projekata, ali i desetak pozorišnih predstava. Sarađivao je sa nekim od najvećih domaćih reditelja, među kojima su i Saša Petrović, Dušan Kovačević, Emir Kusturica i Srđan Dragojević. Iako je zakoračio u devetu deceniju života i dalje je aktivan.

– Upravo sam završio seriju “Koreni” po romanu Dobrice Ćosića. To smo snimali četiri mjeseca. Spremam ponovo seriju “Nečista krv”, jer sam radio i prvu verziju – naveo je Јeremić.

Čast je biti domaćin izložbe skica jednog od najuticajnijih scenarista sa ovih prostora, ističe direktor Galerije 96 Tihomir Ilijašević. Pogotovo, jer vrhunski likovni kvalitet njegovim radovima omogućava život i van filmova zbog kojih su nastali.

Tihomir Ilijašević, direktor Galerije 96, kaže da se na izložbi mogu bukvalno prepoznati kadrovi kao što su na filmu.

– Јa sam Milenka, čak, pitao:Јesi li ti ovo naknadno crtao, ili? Ne, kaže, oni su snimali po mojim nacrtima. Nema većeg komplimenta za jednog scenografa – ističe Ilijašević.

Radove Milenka Јeremića prema kojima su rađene scenografije nekih od najpoznatijih domaćih filmova, posjetioci će u Galeriji 96 moći da vide do 13. maja.

RTRS