Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević istakao je da su ekstremističke izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića dio predizborne kampanje, ali i da otkrivaju da SDA pod svojom kontrolom ima fabrike naoružanja u Federaciji BiH.

“Njegove prijetnje haubicama, naoružanjem i vojnom opremom, otkrivaju bitnu stvar – da SDA koja kontroliše federalnu Vladu ima fabrike naoružanja, te da, pored šest velikih namjenskih fabrika koje kontroliše, SDA ima svoje paraobavještajne, parapolicijske strukture, vehabije i druge instrumente za rušenje mira”, rekao je Galijašević novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da se problem Izetbegovićevih prijetnji ogleda u činjenici da namjensku indutriju u FBiH ne kontroliše niko od zvaničnih institucija u BiH.

Prema njegovim riječima, jasno je da Bakir Izetbegović brutalna ubistva na Vozući naziva incidentom, kao i ubistva Srba po Sarajevu, ubistva vojnika u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni.

“Kada se pogledaju cifre, jasno je da je 30.000 Srba i 7.500 Hrvata poginulo u proteklom ratu”, rekao je Galijašavić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović juče je u Ahmićima zaprijetio ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH “sporadični incidenti”.

“Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je tom prilikom naglasio da “Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi”, prenio je portal “Dnevnik”.

RTRS