Uređivački kolegijum Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske je više puta upozorio SDS da se svojim političkim stavovima direktno miješa u uređivačku politiku javnog servisa.

Pozivamo SDS da ne zloupotrebljava tragediju porodice Dragičević.

Uređivački kolegijum Informativnog programa Radio-televizije Republike Srpske poručuje SDS-u da u slučajevima gdje su istražne radnje u toku, profesionalnost izvještavanja podrazumijeva objavljivanje činjenica saopštenih od institucija za provođenje zakona, u konkretnom slučaju nadležnog tužilaštva.

Današnje saopštenje SDS-a prenosimo u cijelosti:

Srpska demokratska stranka traži od rukovodstva Radio-televizije Republike Srpske da kaže zašto gotovo tri nedjelje bojkotuje svakodnevna mirna okupljanja građana na banjalučkom Trgu Krajine pod nazivom “Pravda za Davida”.

Građani Banje Luke od 26. marta svako veče u 18 časova dolaze na Trg Krajine i traže od nadležnih ustanova da saopšte kako je i na koji način umro David Dragičević čije je tijelo pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Ipak, Radio-televizija Republike Srpske ignoriše ova okupljanja i na taj način pokazuje uredničku pristrasnost.

Srpska demokratska stranka podsjeća da mnogobrojne televizijske kuće i portali izvještavaju javnost o ovim okupljanjima, ali ne i novinari javnog servisa Republike Srpske. Zašto? Da li oni na taj način poručuju da za njih ne postoje ni David Dragičević ni građani koji svakodnevno traže pravdu? Zašto javni servis ne želi da izvještava o događaju koji svaki dan u Banjauci okuplja nekoliko stotina građana?

Pozivamo direktora Radio-televizije Republike Srpske i urednika informativnog programa da odgovore na ova pitanja i da se ponašaju profesionalno i u skladu sa svojim obavezama. Očekujemo da RTRS bude prisutan na Trgu Krajine.

Radio-televizija Republike Srpske jedna je od najvažnijih institucija Republike Srpske, ali urednici i novinari ove kuće pokazuje pristrasnost u izvještavanju i dovode u sumnju sve one koji plaćaju pretplatu da se od njih nešto krije. Ljudski život je neprikosnovena kategorija, a Milinović treba da kaže da li se tim ustavnim načelom vode i zaposleni na javnom servisu.

RTRS