Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora. Optuženi Slobodan Knežević (1968) tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Miska Glava kod Prijedora i lokalitetu Kipe – Ljubija.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Slobodana Kneževića, zvanog Boća, rođenog 1968. godine u mjestu Miska Glava, općina Prijedor. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je kao pripadnik Vojne policije VRS lično i direktno sudjelovao u počinjenju ratnog zločina u mjestu Miska Glava kod Prijedora, odnosno, da je u julu 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe – Ljubija.

Optuženi se  tereti da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog civila prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava. Samo nekoliko osoba je uspjelo preživjeti masovno strijeljanje, a posmrtni ostaci žrtava su otkriveni u nekoliko masovnih grobnica.

U optužnici se navodi da je počinio krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZBiH, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužilaštvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih, a optuženi Knežević je izručen iz Crne Gore, gdje je otkriven i lišen slobode krajem prošle godine na osnovu potjernice Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH je uputilo i prijedlog za spajanje postupka s predmetom protiv Slobodana Taranjca i drugih.

Zbog zločina na lokalitetu Miska Glava Tužilaštvo BiH traga za nekoliko osumnjičenih počinilaca koji se nalaze izvan BiH i s partnerskim institucijama stranih zemalja radi na njihovom lociranju i izručenju Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Avaz