БАЊАЛУКА, 15. АПРИЛА /СРНА/ - Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске данас су на подручју Бањалуке заплијенили килограм чистог кокаина, потврђено је Срни у овом министарству.

Trojica dilera uhapšenih u akciji „Ekspert“ pokušali su da kilogram kokaina prodaju prikrivenim inspektorima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, saznaje „EuroBlic“.

Jedna od najvećih zaplijena kokaina u Republici Srpskoj i BiH odigrala se u nedjelju ujutru na parkingu kod nekadašnjeg restorana „Jezero“ u Trnu, na očigled brojnih slučajnih prolaznika. U ovoj akciji uhapšeni su Mirče Kerkez (33) i Srđan Velimirović (22) iz Banjaluke, te Nikola Gajić (22) i Žarko Belenzada iz Laktaša.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je riječ o veoma dobro planiranoj akciji, koja je pripremana duži period.

-Prikriveni inspektori su stupili u kontakt sa Kerkezom, koji je po njihovim saznanjima bio vođa ove grupe. Nakon što su stekli njegovo povjerenje dogovorili su kupoprodaju kilograma kokaina na parkingu kod bivšeg restorana. Tokom istrage utvrđeno je i da je Kerkez bio veoma oprezan – kaže naš izvor.

On pojašnjava da su se oko deset časova na parkingu našli Kerkez i njegovi „kupci“.

-Kerkez je došao automobilom „pasat 5“, a kupci su bili u „folcvagen široko“. U trenutku kada su otvorili prtljažnike kako bi razmijenili robu, tada se na parkingu pojavljuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji hapse dilera – pojašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, policija zatim upada u kuće od Velimirovića i Gajića, koji su takođe uhapšen, a poslije njih je priveden i Belenzada. Naš izvor ističe da je glavni u ovoj grupi bio Kerkez i da se sumnja da je više puta prodao veću količinu narkotika.

Foto Srna

Jedan od očevidaca ispričao je za „EuroBlic“ da je to jutro išao da vozi bicikl u blizini jezera u Trnu i da je tada prisustvovao hapšenju.

-U jednom trenutku čuo sam škripu guma i vidio sam kako se pri velikoj brzini naglo zaustavlja džip, iz kojeg je tada iskočilo nekoliko osoba sa fantomkama naglavi i puškama. Čuo sam da govore da su policija i naredili su svima da legnu – pričao naš sagovornik.

Kaže da je vidio da su zatim jednog oborili na zemlju i da mu stavljaju lisice, dok su drugi „čuvali stražu“.

 

-Sve je izgledalo jako profesionalno i podsjetilo me na filmove, nisam znao da u našoj policiji imaju ovakve jedinice. Momak kojeg su oborili na zemlju i stavili lisice, samo je bespomoćno ležao – istakao je ovaj očevidac.

Osumnjičeni Mirče Kerkez, kojeg policija navodi kao organizatora prodaje droge, hapšen je 2011.godine sa devet saučesnika osumnjičenih za krađe i druga krivična djela. Kerkez se tada sumnjičio za krađu mobilnog telefona vrijednog 400 maraka. Godinu dana kasnije hapšen je zbog pljački benzinskih pumpi.

Osumnjičeni u tužilaštvu

Trojica uhapšenih u akciji kodnog naziva “Ekspert” juče su prebačeni u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Posle ispitvanje postupajući tužilac predložio je pritvor za Mirčeta Kerkeza, Srđana Velimirovića i Nikolu Gajića, a Žarko Belenzada će se u daljem postupku braniti sa slobode.

(Nikola Morača, Goran Obradović)