Izložba pod nazivom “Iz Prijedora” otvorena je u umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu, a posjetioci će moći da pogledaju radove 10 slikara porijeklom iz Prijedora, koji su deponovani u umjetničkoj zbirci Muzeja Kozare.

– Radovi su nastajali od početka 20. vijeka do danas i ova izložba je nastavak saradnje Udruženja likovnih umjetnika Srbije i umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” i Muzeja Kozare – rekao je u Beogradu direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

On je naveo da je saradnja ovih ustanova počela prošle jeseni, kada su u izložbenom prostoru paviljona “Cvijeta Zuzorić” bili izloženi radovi koji su nastali na 12. sazivu Likovne kolonije “Sreten Stojanović”.

– Ova izložba je značajna i zbog toga što podsjeća na to da je Prijedor imao istorijsku ulogu kada je riječ o prvim školovanim slikarima u BiH, koji su porijeklom iz ovog grada – istakao je Radonjić.

Izložbu je otvorila kustos ULUS-a Olivera Vukotić, ističući da je riječ o prvom koraku buduće saradnje Prijedora i Beograda.

– Autori čiji su radovi izloženi značajni su za Republiku Srpsku, ali i Srbiju i region. Mogu da kažem da imamo u planu i neke druge programe u okviru saradnje – navela je Vukotićeva.

Autor izložbe i kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozara Aleksa Milić rekao je da su izloženi radovi autora Pere Popovića, Todora Švrakića, Dragutina Mitrinovića, Sretena Stojanovića, Milana Sovilja, Branka Miljuša, Ljubomira Stahova, Radovana Kragulja, Predraga Marjanovića i Zorana Banovića.

– Riječ je o autorima koji su ostavili značajan trag u istoriji umjetnosti 20. vijeka, pa i 21. vijeka – rekao je Milić.

Izložba u Beogradu biće otvorena do 2. maja, a Prijedorčani će moći da je pogledaju 14. maja u Muzeju Kozare u okviru manifestacije povodom Dana grada Prijedora.

SRNA/RTRS