Ministar poljoprivrede, Stevo Mirjanić izjavio je da u Јavnom preduzeću “Šume Srpske” niko od 4.500 radnika neće ostati bez posla, već da će biti nastojano da se godišnje ostvari dodatni prihod od 20 do 30 miliona maraka, a da će broj radnika postepeno smanjivati prirodnim putem, odnosno penzionisanjem.

Mirjanić je tokom posjete Šumskom gazdinstvu “Prijedor” naglasio da će pitanje unutrašnje organizacije i sistematizacije radnih mjesta, te uspostavljanje informacionih sistema koji će upravljati troškovima i prihodima imati za cilj uvođenje potpunog reda u oblasti šumarstva.

“To su projekti koji idu u pravcu uvođenja reda u oblast šumarstva i izgradnje sistema koji će doprinijeti da Јavno preduzeće `Šume` mnogo više doprinose ekonomiji Republike Srpske nego što je to danas”, rekao je Mirjanić.

On je istakao da je tema razgovora za rukovodstvom ŠG “Prijedor” bilo poslovanje u prošloj i planovi za 2018. godinu.

“Konstatovali smo da je ovdje riječ o uspješnom šumskom gazdinstvu koje je najbolje poslovalo u sistemu Јavnog preduzeća `Šume` i vjerujemo da ima prostora za poboljšanje”, naveo je Mirjanić.

On je dodao da je u ŠG “Prijedor” prošle godine ostvaren prihod od 12 miliona maraka odnosno po zaposlenom više od 60 hiljada maraka, kao i 3.500 maraka po zaposlenom kada je riječ o dobiti.

“Najveća snaga im je veliki broj visokoobrazovanih radnika, više od 36 odsto, ali i činjenica da redovno izmiruju obaveze prema ugovorima sa 105 kupaca, iako imaju nepovoljnu strukturu i razuđen prostor od pet opština”, istakao je Mrijanić.

Prema njegovim riječima, njihov rezultat kao najuspješnijeg gazdinstva dobija još veću vrijednost ako se ima u vidu da imaju za oko 65 odsto niže vrijedne drvne sortimente.

Direktor Šumskog gazdinstva “Prijedor” Saša Bursać rekao je da je razgovarano o tome kako da stanje u ovom gazdinstvu bude što bolje i da se unaprijedi, iako je ono poslovalo sa najvećom dobiti u 2017. godini.

“Održali smo kvalitetan sastanak i našim rezultatom smo zaslužili da nam dođe ovako visoka delegacija”, rekao je Bursać.

On je dodao da je prošlogodišnja dobit bila nešto veća od 858 hiljada maraka i da je taj rezultat postignut domaćinskim poslovanjem.

Sastanku u Prijedoru su prisustvovali i pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić i direktor Agencije za agrarna plaćanja Srpske Savo Minić.

Mirjanić je tokom dana prisustvovao i okruglom stolu o temi “Perspektive razvoja poljoprivrede i ruralnih područja grada Prijedora” u Domu u Saničanima.

RTRS