Kakvu će istoriju učiti osnovci u Federaciji BiH? Opsada Sarajeva, etničko čišćenje i ratni zločini, genocid u Srebrenici – nazivi su lekcija, kojima se dopunjava nastavni program za predmet Istorija, u devetim razredima osnovnih škola u Kantonu Sarajevu, i to odlukom kantonalnog ministra obrazovanja. Ratna literatura mogla bi se naći i u školskim bibliotekama Unsko-sanskog kantona.

Međunarodne preporuke iz 2005-te da se događaji iz prethodnog rata djeci ne interpretiraju na takav način da širi mržnju i stvara neprijateljstvo, odnosno privremeni moratorijum o izučavanju tema o ratnom periodu, najgrublje su pogaženi u Sarajevskom kantonu. Odlukom kantonalnog ministra, učenici će detaljno učiti lekcije o, citiramo, genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva, a navode da će im izvor biti haške presude. Činjenica koja dovoljno govori sama za sebe i, kako ističe sociolog Dušan Šehovac, nezabilježena praksa u svijetu.

“To onda samo znači da će ono što se već 30 godina govori o agresiji, o genocidu, o Republici Srpskoj kao zločinačkoj tvorevini, genocidnoj tvorevini ponoviti u predavanjima učenicima u Sarajevu. To znači da neće biti ni dio istine, nego da će biti 100 odsto propaganda”, istakao je sociolog Dušan Šehovac.

I više je nego jasna namjera da se jedan narod prikaže kao zločinci, a drugi, bošnjački kao žrtve. Јer, o zločinima nad Srbima ni u Sarajevu ni u Srebrenici sasvim izvjesno neće biti ni riječi. Izučavanje istorije na sarajevski način naišlo je i na osudu OEBS-a.

Uvrštavanje sadržaja koji se odnose na događaje između 1992. i 1995. godine, a još i više izdvajanje samo dva događaja (genocid u Srebrenici i opsada Sarajeva), ne doprinosi depolitizaciji nastave istorije. Istraživanje istorijskih tema podrazumijeva naučno analiziranje i dogovor, uključujući i o izvorima, kako domaćim, tako i međunarodnim.

Uvođenje u školski program u četiri kantona istorijskih sadržaja koji uče djecu da su njihove prve komšije genocidni i neprijatelji, predstavlja još jedan konflikt u BiH, smatra profesor Srđan Perišić koji dodaje da u stalnoj ofanzivi konflikata bošnjačka elita ima samo jedan cilj.

“A to je da što više satanizuju Republiku Srpsku. To je cilj, kako bi je prikazali svojoj javnosti i svom društvu, ali i svjetskoj javnosti da je ona jedna genocidna tvorevina koju treba svesti samo na praznu ljušturu, dakle to je cilj, cilj je Republika Srpska”, naglasio je Srđan Perišić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svjesna ili ne toga šta čini, bošnjačka elita sa ovakvim istorijskim programima razgrađuje BiH, kaže Perišić. Sadržaji koji gaze međunarodne preporuke u pojedinim kantonima se izučavaju još od 96-te, a najnovija nastojanja sarajevskog i tuzlanskog podstakla su Srpsku da i ona krene sa izučavanjem bliže istorije. Ali bez vrijeđanja drugih.

“I da naša djeca u Republici Srpskoj izučavaju prethodni rat, ali pri tome će autori udžbenika morati poštovati da se udžbenici pišu u skladu sa smjernicama koje su usvojene 2005. godine. Znači nema slobodne interpretacije ili kroz udžbenik da se vrijeđaju drugi narodi u BiH, niti nacionalne manjine”, istakao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Što nije slučaj u Federaciji, pa tako ni najmanje ne iznenađuje ni najnovija skandalozna namjera da se u školskim bibliotekama u Unsko-sanskom kantonu nađe ratna monografija Petog korpusa tzv. Armije RBiH. To je izazvalo šok u srpskoj zajednici u ovom kantonu, imajući u vidu svirepost zločina koji su počinjeni na području djelovanja ove jedinice pod komandom Atifa Dudakovića. Očigledno neko misli da je ratnoj literaturi mjesto u školama, što je u najmanju ruku izvan svakog razuma.

RTRS