Bošnjačke stranke pokušavaju da se domognu mogućnosti biranja delegata u Dom naroda BiH i upravljanja izbornim procesom, a najveću smetnju za to im predstavljaju predsjedavajuća CIK-a BiH Irena Hadžiabdić, kao i dva hrvatska člana – Vlado Rogić i Stjepan Mikić, pa stoga žele imenovanje podobnih Hrvata koji odgovaraju ovom neformalnom velikobošnjačkom savezu, saznaje Večernji list, izdanje za BiH.

Kako saznaje list iz krugova bliskih bošnjačkim strankama, SDA, SDP i Demokratski front su zamislili da treba eliminisati nepodobne predstavnike u Domu naroda BiH, za šta im je dovoljna samo većina u Predstavničkom domu, jer je izvjesno da neće proći izmjene Izbornog zakona i Vašingtonskog sporazuma kojim bi bio omogućen nastavak manipulacije, te praktično gašenje gornjeg, nacionalno koncipiranog, doma federalnog Parlamenta.

To je i razlog zbog kojeg su iz SDP-a juče ponovo optužili HDZ i SNSD za krađu na predstojećim izborima, ali prava meta je CIK.

S tim ciljem je paraobavještajno podzemlje izmislilo aferu sa navodnim nestankom papira iz skladišta CIK-a, navodi list.

Desetak dana sve bošnjačke stranke i mediji neprestano su pisali, a onda naglo ućutali, o navodnom nestanku 35 tona papira, iako su u CIK-u rekli da je papir nekoliko godina kasnije isušivanjem izgubio oko 10 kilograma.

Tako je iz paraobavještajnih krugova prvo pripremljena, a zatim i fabrikovana navodna afera.

Prema pisanju lista, suština pritiska je u vezi sa drugom aferom sa “curenjem” dokumenata o planiranom broju delegata za Dom naroda.

Taj proračun koji su napravili u tehničkoj službi CIK-a je manje-više vjerno prikazao situaciju nakon popisa stanovništva za raspored delegata iz pojedinih naroda za federalni Dom naroda.

Kada su se ti dokumenti pojavili u javnosti plasirani u bošnjačkim medijima počela je prava kampanja sa zahtjevima za smjenu CIK-a i izbor novih članova.

Tome su odlučili da se suprotstave predstavnici hrvatskih stranaka u vlasti koji neće dopustiti ni pokušaje smjene članova CIK-a, ali ni falsifikovanje glasanja, dodaje list.

RTRS