Na sjednici Predsjedništva BiH danas nije prihvaćen prijedlog predsjedavajućeg bošnjačkog člana Bakir Izetbegovića o ugovoru sa Islamskom zajednicom BiH.

Dragan Čović, hrvatski član i Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, bili su protiv da se na dnevni red sjednice Predsjedništva da uvrsti ugovor sa Islamskog zajednicom, piše N1.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH potvrdio je novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH da je preglasan prilikom pokušaja da se na dnevni red uvrsti ugovor sa Islamskom zajednicom BiH, piše N1.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nakon sjednice Predsjedništva BiH rekao je da je Izetbegović predložio da se na dnevni red uvrsti ugovor sa Islamskom zajednicom BiH – iako je bio svjestan da neće dobiti podršku.

– Očigledno nekome trebaju sukobi. Onaj ko to želi – mora biti spreman na ovakav ishod  obrazložio je Ivanić u izjavi novinarima, javlja reporter Boris Brezo.

Ranije je, podsjećamo, bilo više pokušaja da se dođe do dogovora o ugovoru sa Islamskom zajednicom. Došlo je do kompromisa, od kojeg se ipak odustalo.

– Tražio sam da se u ugovoru, umjesto da BiH garantuje pravo na odlazak na džumu i nošenje prikladne odjeće, stoji da BiH ne spriječava odlazak na džumu i nošenje prikadnje odjeće – dodao je Ivanić.

Ivanić je komentarisao i zakazanu sjednicu po hitnom postupku u Parlamentu BiH zbog “ratnohuškačkih izjava Bakira Izetbegovića”, koji je tražio SNSD.

On je kazao da Predsjedništvo BiH nije dobilo poziv, ali da je učinio sve iz svoje nadležnosti.

– Prema zakonu o namjenskoj industriji BiH, naoružanje se može proizvoditi na osnovu ugovora o izvozu ili narudžbe Oružanih snaga BiH. Oružane snage nisu to tražile, tako da nema proizvodnje naoružanja za ‘ne daj Bože’  – istakao je on.

Bakir Izetbegović ranije je kazao da “niti jedan ozbiljan zastupnik sutra neće doći na zakazanu sjednicu”.

Srpskainfo