“Ratno-prizivajuće izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, u vezi sa proizvodnjom naoružanja u Federaciji BiH” izgleda da nisu dovoljan razlog za hitno zasjedanje Predstavničkog doma BiH. Da neće prisustvovati sjednici, danas su potvrdili poslanici SDA, SBB-a i DF-a. Uz poslanike iz Republike Srpske, dolazak su potvrdili iz HDZ-a BiH. Sve je izvjesnije da kvoruma za održavanje sjednice neće biti.

Poslanici, koji su zatražili održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma BiH, zatražili su da joj prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH, među kojima i Bakir Izetbegović. Za sada nije poznato, hoće li se odazvati, ali ako je suditi po saopštenju iz SDA, Bošnjaka u parlamentarnoj sali sutra neće biti. Najveća bošnjačka stranka tvrdi da ne postoje razlozi za sazivanje hitne sjednice.

-SDA neće “nasjesti” na ovu, kao i na bilo koju drugu provokaciju. Možemo samo ponoviti da ćemo jačati našu namjensku industriju za tržište, ali i za „ne daj Bože“. Ovo nije prijetnja nikome, ali je jasna poruka za sve one koji imaju nečasne namjere prema BiH stoji u saopštenju SDA.

Ovo saopštenje potvrđuje da nije riječ samo o zapaljivoj retorici Bakira Izetbegovića, već o opasnom projektu, kaže poslanik SNSD-a Nikola Špirić. Poručio je da SDA treba da zna da se o naoružanju odlučuje u Predsjedništvu BiH i da zakonodavna vlast mora dobiti izvještaj od izvršne, kad god to zatraži.

– Šta zapravo znači proizvodnja oružja za nedaj Bože. To je najteža izjava koju sam od Dejtona čuo u BIH i svi koji ne žele da demokratski na sutrašnjoj sjednici raspravljaju o tome, zapravo se solidarišu sa takvim izjavama – kaže Špirić, poslanik SNSD-a.

I predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio sve one koji u BiH prizivaju sukobe, uz očekivanje da isto učine i predstavnici međunarodne zajednice. Osude ratne retorike stižu i iz NDP-a, uz očekivanje da će kvoruma za sutrašnju hitnu sjednicu ipak biti.

– Koliko znam, kolege iz mog kluba doći će na sutrašnju sjednicu. Sve će zavisiti od predstavnika Bošnjaka, ali i nedolazak na sjednicu biće poruka – ističe Momčilo Novaković, poslanik NDP-a.

Puruka, i to sasvim jasna, jer i u HDZ-u BiH smatraju da važnije teme od bezbjednosti građana BiH nema.
Predrag Kožul, poslanik HDZ-a BiH kaže da će doći na sutrašnju sjednicu.

– Јa ću doći kao i zastupnici HDZ-a bez obzira što su pojedini na putu. Oni će skratiti put i doći. Јedna je tačka, ali bitna, a to su sigurnosna pitanja – kaže Kožul.

Kvoruma, po svemu sudeći neće biti, a koga ne zanimaju ili su im već poznati podaci o količini i vrsti naoružanja koja se proizvodi u fabrikama namjenske industrije i šta se dešava sa naoružanjem i municijom koja nije izvezena i prodata, biće poznato sutra u 10 časova. Biće to i poruka i opomena!

RTRS