ПРИЈЕДОР, 4. АПРИЛА /СРНА/ - Школска дворана у Основној школи "Вук Караџић" у Омарској.

U izgradnju sportske dvorane Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Omarskoj biće utrošeno milion i po maraka od ukupne novčane pomoći koju Srbija izdvaja za Republiku Srpsku.

Direktor ove osnovne škole Branko Babić kaže da će zahvaljujući novcu iz Srbije, konačno biti ostvareno što su brojni političari godinama obećavali.

– Naša škola nema salu za fizičko vaspitanje. Imamo jednu učionicu veličine devet puta 10 metara, koja je izgrađena sedamdesetih godina prošlog vijeka i koja je propala. Od 408 naših učenika u nju mogu da uđu samo učenici prvih i drugih razreda – ističe Babić. Dodaje da su učenici zbog takvih uslova, nastavu fizičkog vaspitanja mogli da imaju samo kada je lijepo vrijeme na školskom igralištu.

– Sportska dvorana potrebna je đacima, ali i čitavoj Omarskoj koja nema nijedan sportski objekat. Zato mladi iz Omarske na sportske rekreacije odlaze u Prijedor i Banjaluku. Nakon što se izgradi, dvorana će raditi 24 sata dnevno. Tako ćemo moći mlade da izvučemo iz kafana i da ih zainteresujemo za sport – kaže on.

Navodi da bi novi objekat trebalo da bude izgrađen u dvorištu škole.

Foto: Kozarski Vijesnik/RAS Srbija

Branko Babić

– Grad Prijedor je prije desetak godina uradio projekte za izgradnju objekta Mjesne zajednice i Sportske dvorane u Omarskoj. Objekat Mjesne zajednice je izgrađen i vjerujemo da će i taj projekat za izgradnju sportske dvorane sada biti iskorišten. Prema tom projektu dvorana bi trebalo da ima 435 mjesta za sjedenje – objašnjava Babić. Dodaje da škola u Omarskoj zaslužuje veću podršku institucija, jer je jedna od rijetkih u kojoj je upisan veći broj prvačića.

– Tri godine smo imali isti broj učenika, ali ove godine imaćamo duplo više prvačića, odnosno njih 56, dok ih je prošle godine bilo 28 – ističe on. Objašnjava i da je objekat OŠ „Vuk Karadžić“ u Omarskoj izgrađen 1955. godine, a da tek 70-tih godina prošlog vijeka izgrađen dio škole u kojem se nalazi učionica za fizičko vaspitanje. Tada je asfaltirano i školsko igralište.

– Tu imamo prostor za mali fudbal, rukomet i košarku. Asfalt je popucao i tražio sam od gradske uprave da nam pomogne da se taj asfalt presvuče – kaže Babić.

Iz Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora, poručuju da ih je obradovala vijest da će Srbija sa 1,5 milion KM finansirati izgradnju dvorane u Omarskoj.

– Grad Prijedor neprekidno ulaže u osnovne i srednje škole, ali svaka donacija je dobrodošla – kaže Monja Kasalović, načelnica ovog Odjeljenja.

Predsjednik Dodik donirao dvije peći

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ iz Omarske dobila je i dvije peći za grijanje koje koštaju oko 20.000 KM zahvaljujući donaciji predsjednika RS Milorada Dodika. – Zahvalni smo predsjedniku na ovoj donaciji jer smo dobili kvalitetnije grijanje, ali želimo da zahvalimo i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što ćemo dobiti dvoranu – rekao je Babić. Dodaje da je direktor ove škole 20 godina, te da se nada da će naredne godine, kada on odlazi u penziju, osim škole, iza sebe ostaviti i dvoranu.

Sppskakafe