Predstavnici udruženja penzionera prijedorske i banjalučke regije danas su se sastali u Banji “Mlječanica” kako bi sagledali rezultate rada u protekloj godini.

Razmatrane su i teme od značaja za ovu populaciju, sa kojima se treba suočiti u narednom periodu. Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, ukazao je na neke od smjernica kojima bi se vlast trebala voditi u reformama penzionog sistema. – U sistemu treba da ostane samo ono što i druge države imaju u svojim sistemima, i što je vezano za penzije, a sva socijalna pitanja i sadržaji treba polako da se izdvoje iz sistema, i da pređu u obavezu vlastima koje su ta prava i utvrdili – napomenuo je Rakulj.

Na to se osvrnuo i direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS Mladen Milić, koji je napomenuo da Fond ima veoma mali procenat korisnika sa radnim stažom od 40 godina. – Njih je svega 20.000, dok je oko 240.000 naših korisnika to pravo ostvarilo, uslovno rečeno, uz pomoć nekih olakšavajućih okolnosti – rekao je Milić.

Slobodan Brdar, predsjednik prijedorskog Udruženja penzionera, napomenuo je da treba raditi i na omasovljenju članstva, naročito kad je u pitanju područje Banja Luke, gdje je obuhvat članstva oko 70%.

Z.Jelić/KV