Vanredna sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj bi trebalo da se diskutuje o posljednjim izjavama Bakira Izetbegovića, po svemu sudeći, neće biti održana danas zbog nedostatka kvoruma.

Svoj nedolazak na sjednicu prvi su najavili poslanici SDA i DF, a izvjesno je da će im se u bojkotu pridružiti još neki bošnjački poslanici.

Da bi sjednica Predstavničkog doma bila održana potrebno je da joj prisustvuju 22 poslanika. Međutim, za donošenje odluka, na sjednici podršku mora da pruži najmanje 10 poslanika iz Federacije BiH i 5 iz Republike Srpske.

– Ubijeđen sam da neće biti kvoruma, a i ako ga bude, ostaje pitanje naših zaključaka. Apsolutno stojimo na tome da u posljednje vrijeme ima dosta izjava koje podižu tenzije i stiče se utisak da je moguće da se ponovi 1990. Hoću da vjerujem da je to za unutrašnju upotrebu u kampanji, a da nije nešto ozbiljno. Međutim, težinu nekim izjavama daju priče o oružju i to je ono što je problem i čega se svi plašimo. Mislim da treba u parlamentu otvoriti raspravu na tu temu. Neće sigurno nijedan lider, pa ni Bakir Izetbegović ispoštovati stavove parlamenta ni zaključke, ako bi ih bilo, ali parlament bi morao da obavi raspravu i kaže šta misli o svemu tome – rekao je za Srpskainfo poslanik NDP Momčilo Novaković.

Foto Srna

Momčilo Novaković

Poslanik DF Hanka Vajzović, s druge strane, kaže da nije stekla utisak da u izjavama Bakira Izetbegovića ima bilo šta šta bi ličilo na ratnohuškačku retoriku.

– Mislim da uz tolike akutne probleme koje imamo u BiH, pa i one bezbjednosne, kojima se gotovo uopšte ne bavimo – ne vidim razloga da se bavimo usputnom izjavom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u kojoj ne kaže da pravimo oružje za rat, već za tržište. Budući da to kao građanin, kao poslanik i, pogotovo, kao lingvista tako ne tumačim i ništa loše u tome ne vidim, onda logično ne podržavam ni zakazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma BiH koja bi se bavila isključivo tom izjavom – rekla je Vajzovićeva.

Šef poslaničkog kluba SNSD Staša Košarac, na čiji zahtjev je i zakazana hitna sjednica, smatra veoma važnim da se u parlamentu BiH raspravi o ratnohuškačkim porukama Bakira Izetbegovića.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Staša Košarac

– Smatram da je obaveza svih nas da afirmišemo politiku mira i stabilnosti, a vidljivo je da Bakir Izetbegović ne afirmiše mir i stabilnost. Naprotiv, unosi nemir u BiH, vjerovatno okupiran svojim političkim ambicijama. Takođe, očigledno je da postoji sinergija među strankama u FBiH kada je u pitanju odnos prema Srpskoj. Nije prvi put da imamo situaciju da federalne stranke, primarno koje okupljaju bošnjački narod, imaju gotovo identičan stav kada je u pitanju RS. Želim da vjerujem da će sjednica biti održana i da ćemo predložiti adekvatne zaključke, a koji bi išli ka tome da je potrebno osuditi takve ratno-pozivajuće poruke Bakira Izetbegovića – naveo je Košarac.

SDA: Nema razloga za sjednicu

Stranka demokratske akcije smatra da ne postoje razlozi za sazivanje sjednice Predstavničkog doma BiH, na kojoj bi trebalo da budu razmatrane ratnohuškačke izjave lidera ove stranke Bakira Izetbegovića, bez saglasnosti Kolegijuma.

Ponavljaju da će jačati namjensku industriju za tržište, ali i za “ne daj bože”.

Srppskaifo