Vodotoci prijedorskih rijeka Gomjenice i Miloševice uskoro će biti regulisani. Na taj način biće riješen višegodišnji problem izlivanja ovih rijeka iz korita i plavljenja prijedorskih naselja Gomjenica, Vrbice i Topolik. Korita Gomjenice i Miloševice uređuju se u okviru projekta “Hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj”, finansiranog iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke.

Nakon katastrofalnih poplava iz 2014. godine, korito rijeke Miloševice djelimično je uređeno. Međutim, stanovnici prijedorskih naselja Vrbice i Topolik, smještenih uz ovu rijeku, i dalje strahuju od svake obilnije kiše.

– Padavine nam uvijek donesu poplave. Da se pročisti kanal iza kuće i pored puta, poplava nikad ne bi bilo – kaže Ljubo Dragoljević iz Vrbice.

U sličnom problemu godinama su i stanovnici naselja Gomjenica. Kažu, kanali koji se ulijevaju u istoimenu rijeku, jednostavno ne mogu da prime veliku količinu vode.

– Poplave nam prave probleme svake godine. 2014. godine bili smo poplavljeni tri puta – kaže Mlađen Radanović iz ovog naselja.

Mukama stanovništva prijedorskih naselja uz Miloševicu i Gomjenicu uskoro će doći kraj. Najavljena regulacija korita ovih rijeka, opasnost od njihovog izlijevanja u budućnosti, trebalo bi da svede na minimum.

U okviru Tenderske grupe 20, projekta “Hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj, koji realizuju Vode Srpske”, između ostalog, biće drenirani kolektori otpadnih voda u rijeku Gomjenicu i uređen dio korita Miloševice. Za izradu projektne dokumentacije i izdavanje građevinske dozvole zadužen je grad Prijedor.

– Postojećom projektnom dokumentacijom predviđeno je oblaganje betonskom oblogom korita rijeke Miloševice, izrada manjih nasipa na pojedinim dijelovima i izrada manjih objekata na samom vodotoku, kao što su kolski i pješački prelazi – kaže Tihomir Timarac, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove grada Prijedora.

Ukupna vrijednost projekata iz Tenderske grupe 20 je oko 6.400.000 KM, a početak njihove realizacije planiran je nakon završetka projektne procedure i izbora izvođača radova.

RTRS