Bakir Izetbegović je na dnevni red Predsjedništva BiH stavio prvu, neprihvatljivu verziju sporazuma BiH sa Islamskom zajednicom, a ne tekst koji je bio gotovo usaglašen. Kao da mu je cilj bio da bude preglasan.

To je izjavio srpki član Predsjedništva Mladen Ivanić, koji je naveo nekoliko primjera zbog kojih se prijedlog sporazuma drastično razlikuje od onoga koji je BiH potpisala sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom i zbog čega ne može da bude prihvaćen.

– Naprimjer, garantuje se pravo na džumu. To znači da hirurg, koji treba da operiše, ne bi operisao nego bi išao na džumu. Kada nešto garantujete, onda nema stvari zbog koje se to može staviti pod upitnik. U sporazumima sa SPC i Vatikanom nema garancije da je omogućeno prisustvo liturgiji. Razgovarao sam sa reisom i njegovim pravnicima i rekao da bi za mene bila prihvatljiva formulacija da džuma neće biti zabranjivana. Na početku su prihvatili te moje primjedbe – rekao je Ivanić za BN.

Obrezivanje

Prema njegovim riječima, u prvobitnom tekstu sporazuma ima još mnogo problematičnih detalja, poput toga da samo imami imaju pravo obrezivanja muške djece, dok se istovremeno u Evropi insistira da to rade ljekari.

– Tražila se garancija da u svakoj firmi gdje postoji pripadnik muslimanske vjeroispovjesti postoji odvojena kuhinja. To će same Bošnjake dovesti do toga da ih neki ljudi neće zaposliti, posebno u multietničkim sredinama. Zatim, da se garantuje pravo nošenja tradicionalne odjeće u svim javnim institucijama. Rekao sam da je nemoguće garantovati, postoje neka ograničenja poput sudova i vojske i drugih stvari koje su zajedničke u BiH, gdje to ne bi trebalo raditi jer tako nešto nije omogućeno ni drugima. Potreban je sporazum koji to neće sprečevati, osim u slučajevima predviđenim zakonom – rekao je Ivanić.

Ateisti

Vjerski analitičar iz Beograda Draško Đenović pita se zašto sporazum BiH sa IZ ne bi bio istovjetan sporazumu s ostalim vjerskim organizacijama.

 

– Govorim na osnovu tačke 18 Povelje UN i tačke 9 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja reguliše vjerska pitanja. One kažu da su svi isti. Nisam vidio sporazum BiH sa IZ tako da ne mogu reći da li bi on bio uvod u šerijatsku državu, kako neki govore. Ali, isto tako se postavlja pitanje da li u sekularnoj državi neko treba da ima slobodan dan za krsnu slavu, ili ne. Da li neko ko je ateista treba da ima slobodan dan za pravoslavni ili katolički Božić – kaže Đenović za Srpskainfo.

Rascjepkanost

Sociolog Ivan Šijaković takođe smatra da je dogovor BiH sa vjerskim organizacijama trebalo da bude na jedinstvenom nivou i da on obuhvata minimum zajedničkih pitanja.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ivan Šijaković

– Naprimjer, da se kaže da pripadnici svih religija imaju pravo na dva ili tri slobodna dana godišnje, pa neka sami odluče za koje vjerske praznike će ih koristiti. Nikada nisam razumio zašto bi se potpisivao sporazum sa svakom konfesijom, jer se već tu radi određena diskriminacija i pritisak na građansko društvo. To da neko može ići na molitvu svaki dan dok traje Ramazan, ne razumijm. Neka nađu primjer u razvijenom svijetu. Mislim da je BiH samo formalno sekularna. Vidimo da se na svakom mjesto to prećutno krši. Politici je u interesu da ima podršku vjerskih organizacija – kaže Šijaković za Srpskainfo.

Presedan

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović saopštio je da je presedan to što je informacija o navodnom odbacivanju ugovora s Islamskom zajednicom objavljena dok je sjednica Predsjedništva BiH još trajala.

– Konkretni navodi da je Čović iznio zamjerke u vezi s poslovanjem Islamske zajednice, zapošljavanjem u njenim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom apsolutno su netačni, kao i ostali navodi koji se odnose na specifične islamske obrede i obaveze, poput džuma-namaza – saopštio je Čovićev kabinet.

Integralni tekst

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da se i on trudio da postigne dogovor.

– Gospodin Ivanić je u jednom momentu bio postigao dogovor i lično kontaktirao sa Rijasetom i reisom. Čović je zatim odbio i taj modifikovani prijedlog tako da je meni na kraju preostalo da predložim integralni prijedlog Savjeta ministara, star dvije i po godine – izjavio je Izetbegović.

On je usvajanje sporazuma BiH sa IZ obećao na nedavnom sastanku sa predstavnicima bošnjačkih udruženja, na kome je bio i reis Husein Kavazović.

Srpskainfo