Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je primarno zainteresovan za razvoj Srpske, ali da je mnogo toga zaustavljeno na nivou BiH, zbog čega želi da kao član Predsjedništva BiH omogući lakše procedure i dogovore za sve, kao i da zajednički nivo ne može da blokira Srpsku.

“Rješenje je jednostavno – da niko nikoga ne spori, niko nikome ne sprečava bilo šta i da svi jedni druge pomažu. Vjerujem da se samo na taj način mogu nekako resetovati odnosi. Ppokušaji koje smo vidjeli u posljednje tri-četiri godine jačanja zajedničkih institucija nisu u duhu Dejtonskog sporazuma niti u našem interesu”, rekao je Dodik za sarajevske “Dane”, čiji je dio danas objavilo “Oslobođenje”.

Dodik je istakao da želi da se Ustav i Dejtonski sporazum provode onako kako je napisano.

“Iz tih sam razloga prvenstveno najavio kandidaturu /za člana Predsjedništva BiH/, mada postoje i neki drugi, partijski razlozi: ja sam predsjednik SNSD-a i prirodno je da najjača partija treba da ima kandidate za individualna mjesta”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da ne može da obnovi mandat za predsjednika Srpske zato što je tu dužnost obavljao već dva puta.

“Da bi se pojačala snaga SNSD-a na izborima, važno je da predsjednik bude kandidovan na jednoj individualnoj funkciji. S druge strane, samo Predsjedništvo po ovlaštenjima možda ne iziskuje najvažnije političke ličnosti iz Republike Srpske, ali svjestan sam i prednosti i svih drugih stvari”, naglasio je Dodik.

Konstatujući da Hrvati i Bošnjaci biraju svog člana Predsjedništva, Dodik je rekao da bi želio da u budućem sastavu Predsjedništva BiH bude ekipa koja može da uspostavi princip da niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava.

“I da pokušamo da napravimo jedan program za BiH koji se sastoji od nekoliko tačaka, a prva vi bila odbaciti bilo kakav intervencionizam u BiH, druga je napraviti program ekonomskih mjera zaštite naše domaće proizvodnje, treća – uspostaviti jedan sasvim novi investicioni ciklus i ući u unutrašnje razgovore o provođenju Dejtonskog sporazuma”, precizirao je Dodik.

On je dodao da bi volio da BiH prije nego što on uđe u Predsjedništvo postane kandidat za EU.

“Radeći ovdje, bio sam često u prilici da iz programa pridruživanja rješavam mnoga teška pitanja. Naša orijentacija ka evorpskom putu nije upitna. Mislim i da je stvoren odličan osnov, mehanizam koordinacije, i taj mehanizam treba da zaživi u svim svojim suštinskim stvarima, kao mjesto dogovora, koje će onemogućiti bilo kakav zastoj. EU je moj cilj”, naglasio je Dodik.

Dodik kaže da Predsjedništvo BiH ne bi bilo vrhunac njegove karijere, jer tek ulazi u najbolje godine za politiku.

Lider SNSD-a rekao je da uvođenje skenera na birališta nije provodivo do novih izbora jer bi došli u situaciju ili odgađanja izbora ili da oni ne budu provedeni u skladu sa zakonom.

“Svi relevantni pokazatelji govore o tome da je to i namjera određenih krugova”, naveo je Dodik i dodao da se time dovodi u sumnju regularnost izbora, jer bi oni koji bi radili softver za čitanje podataka mogli da kreiraju izbore kako hoće.

Konstatujući da je mnogo toga nejasno u vezi sa predloženim izmjenama Izbornog zakona BiH kojim se predviđa uvođenje skenera, Dodik je rekao da razumije populistički pristup, ali da to unosi više neizvjesnosti i više pretpostavki za lopovluk nego što je to sa sadašnjim zakonom evidentirano.

“Mi želimo izbore 7. oktobra, ali ovaj zakon bi ih samo spriječio”, naglasio je Dodik, dodavši da ga ne interesuju priče o nestalom papiru iz Centralne izborne komisije BiH i da je to pitanje za istražne organe.

Kada je riječ o putu BiH ka NATO-u, on je rekao da on nije imao problema sa Akcionim planom za pridruživanje /MAP/ NATO-u, što je svojevremeno odobrio član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

“Ali onda se NATO upleo ovdje i rekao da možemo aktivirati MAP tek kada se riješi pitanje neke imovine koja je isforsirana od krugova iz Sarajeva”, naveo je Dodik.

On je poručio da se može čak i aktivirati MAP-a, da mu to ne smeta, ali da neće dobiti imovinu koju traže.

“Kada dođe NATO, mi smo rekli da smo vojno neutralni. Nećemo donijeti odluku ni za neki vojni savez s Rusima niti s NATO-om iz niza razloga”, zaključio je predsjednik Srpske.

RTRS