Republika Srpska zadovoljna je odnosom s Ruskom Federacijom i učiniće sve da taj odnos bude podignut na još viši nivo, poručio je predsjednik Srpske, nakon sastanka s predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije, Valentinom Matvijenko. Matvijenkova je Republiku Srpsku nazvala bratskom zemljom Rusije.

 

Uz najviše počasti i mjere bezbjednosti Banjaluka je dočekala Valentinu Matvijenko, predsjednicu Savjeta Federacije skupštine Rusije.

Nakon srdačnog dočeka, na formalnim razgovorima čuli su se i zvanični stavovi Srpske i Rusije – politika i odnos Srpske prema Rusiji neće se mijenjati, bez obzira na zahtjeve koji budu dolazili sa strane, rekao je predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Na sastanku delegacija, Matvijenkova je predsjedniku Srpske prenijela pozdrave predsjednika Ruske Federacije, a Dodik je Matvijenkovoj prenio i zahvalnost za sve što je Rusija učinila za Srpsku, ne samo politički, nego i u oblasti ekonomije i kulture.

– Prije svega naša saradnja na političkim pitanjima je veoma jasna i ja želim da zahvalim predsjedniku Ruske Federacije Putinu i svim njegovim saradnicima koji su imali uravnotežen, objektivan i ispravan stav vezano za implenentaciju Dejtonskog sporazuma, poručio je predsjednik Srpske.

A iz Rusije jednako stiže zahvalnost za gostoprimstvo i to što Srpska nije okrenula leđa Rusiji, uprkos pritiscima.

– Republika Srpska je ne samo bratska i prijateljska zemlja za Rusiju, nas ujedinjuje mnogo stvari. Mogu da kažem da je sada Republika Srpska mnogo važan partner za Rusiju, istakla je Matvijenko.

Ekonomski odnosi, dolazak velikih naftnih i gasnih kompanija u Srpsku, robna razmjena koju u najvećoj mjeri Rusija ima sa Srpskom u odnosu na cijelu BiH – sve to govori u prilog činjenici da su odnosi dva naroda i dalje na uzlaznoj putanji, poručio je predsjendik Srpske.

– Naša saradnja vezano za EU ne može biti na uštrb saradnje sa Rusijom i pitanjima koja su od našeg interesa. Ovo je bila prilika da gospođu Matavijenko obavijestim o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, dodao je Dodik.

O namjerama NATO-a da se proširi na ostatak Evrope, Rusija ima jasan stav.

– Mi se zalažemo protiv proširenja NATO-a u Evropi. Nastupamo protiv militarizacije evropskih država, protiv novih linija razdvajanja koje se stvaraju na takav način i smatramo da takvi potezi nikako ne poboljšavaju nego pogoršavaju bezbjednost na evropskom kontinentu, naglasila je Valentina Matvijenko.

Saradnja sa Rusijom ponekad nailazi na prepreke i to sa nivoa BiH, upozorio je predsjednik Srpske.

Zbog nemogućnosti da uvozi lijekove iz Rusije, koji su proizvedeni po evropskim standardima, kaže Dodik, BiH skuplje plaća te iste lijekove 25 odsto.

Nakon sastanka, srpska i ruska delegacija, sa Valentinom Matvijenko i Miloradom Dodikom na čelu, položile su vijence na spomenik borcima NOR-a.

RTRS