Јučerašnje obraćanje Valentine Matvijenko delegatima Doma naroda parlamenta BiH, u kojem je istakla da OHR treba da ode iz BiH, i da kompletno pravosuđe na nivou BiH treba da doživi temeljite reforme, izazvale su žestoka reagovanja bošnjačkih političkih krugova, visokog predstavnika i Američke ambasade u BiH.

Stranke sa sjedištem u Sarajevu, preko svojih poslanika u bh. parlamentu, poručile su da govor ugledne gošće iz Rusije destabilizuje situaciju u BiH, mada nisu precizirali kako.

Očekivano, obraćanje i poruke ruske zvaničnice u Parlamentarnoj skupštini BiH izazvale su lavinu negativnih reagovanja u Federaciji BiH.

Oglasila se Kancelarija OHR-a na čije zatvaranje je pozvala Valentina Matvijenko:”Rusija je članica Savjeta za sprovođenje mira i u više navrata je jasno izjavila da u potpunosti poštuje Dejtonski sporazum, što uključuje i mandat visokog predstavnika.”

Govor Valentine Matvijenko protumačen je kao protivzapadni, na ivici skanadala. A osim što je iznijela notornu činjenicu da je vrijeme za gašenje OHR-a, reformu bh. pravosudnih institucija, Matvijenkova je rekla da su nedopustivi pritisci na BiH da napravi izbor EU ili Rusija.

– Svi oni koji dolaze u BiH trebalo bi kao gosti da poštuju ovu zemlju i vode računa o tome šta rade i govore. S tim u vezi uputio sam pitanje Predsjedništvu da li ima namjeru da reaguje i da upozori pa i gosposđu koja je govorila to što je govorila, kaže Mirsad Đonlagić, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH (SBB BiH).

U antiruskoj ostrašćenosti najdalje je otišao poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović koji je zamjerio bošnjačkim delegatima što nisu napustili sjednicu Doma naroda za vrijeme govora Valentine Matvijenko a što je u jednom trenutku uradio Halid Genjac.

SNSD-ova Dušanka Majkić kaže da je Genjčev potez pokazao da su u Sarajevu dobrodošli samo oni koji navijački zastupaju stavove bošnjačke politike: “Taj jučerašnji događaj nije samo nediplomatski čin, nego je to i nepristojno. To je skandal.”

– Očekujem od svih, pa i Rusije, da poštuje Ustav i Dejtonski mirovni sporazum i da se u skladu sa tim poštuju nadležnosti svih nivoa vlasti od opština, kantona, entiteta do državnog nivoa, istakao je Mlade Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH.

Član Predsjedništva iz RS Mladen Ivanić rekao je da nisu dobre kritike na račun Valentine Matvijenko jer Rusija ima pravo i obaveza da iznosi stavove kada je riječ o primjeni DMS.

– Sve ono što je rečeno o BiH i ono što nas treba da interesuje bilo je više nego korektno, zaključuje Ivanić.

Reagovali su i iz Ambasade SAD u BiH. Kako navode, lažne i neutemeljene optužbe koje je iznijela predsjedavajuća Matvijenko ne zavređuju posebno komentarisanje. Opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država za suverenu, multietničku BiH i njenu evro-atlantsku budućnost dobro je poznata i ne zahtijeva dodatna objašnjenja.

rtrs